Incident na sjednici grčkog parlamenta

Poslanik grčke neonacističke stranke Zlatna zora izbačen je u petak sa sjednice parlamenta zbog uvrede, a dok je izlazio iz dvorane zajedno sa svojom poslaničkom grupom neko od poslanika je povikao "Heil Hitler", saopšteno je u petak iz parlamenta.

Potpredsjednik parlamenta Ioannis Dragassakis, poslanik radikalne lijeve stranke Syriza koji je u petak vodio sjednicu o aktuelnim pitanjima, naredio je Panayiotisu Iliopoulosu, poslaniku Zlatne zore koji je vrijeđao lidera Syrize Alexisa Tsiprasa i druge poslanike ove stranke, da napusti sjednicu, naveo je isti izvor.
Dok je izlazio iz dvorane, tri puta se čuo povik "Heil Hitler", moglo se vidjeti i čuti na televiziji koja je prenosila sjednicu.
Grčka novinska agencija ANA je javila da je poslanik Zlatne zore Christos Papas, jedan od ideologa stranke koji je nedavno javno veličao Hitlera, uputio Hitlerov pozdrav. Zlatna zora je to odmah demantirala.
Iliopoulos je izazvao incident izjavivši: "Alexis spava snom pravednika i sanja da postane premijer".
Potpredsjednik parlamenta zatražio je od njega da se ponaša dostojanstveno i zaprijetio mu da će preduzeti mjere predviđene parlamentarnim kodeksom.
"Syriza je banda", odgovorio je Iliopoulos, a poslanike nazvao "čoporom koza".
Potpredsjednik je tada naredio istjerivanje poslanika, koje je za sobom povuklo i odlazak iz dvorane cijele parlamentarne grupe Zlatne zore.