Najrašireniji zločin

Djevojčicama je obećano da će nakon poroda dobiti između 25.000 i 30.000 naira (191 dolar), zavisno od djetetovog spolu.

Nigerijska policija je objavila da je pronašla šest trudnih tinejdžerica zatvorenih u jednoj kući i uhapsila tri osobe za koje sumnja da su htjele prodati njihovu novorođenčad, manje od sedmicu dana nakon otkrića još jedne "tvornice djece" u zemlji.
"Po dojavi obavještajne službe izvršili smo pretres kuće u Enuguu, gdje smo pronašli šest djevojčica mlađih od 17 godina, a koje smo oslobodili u ponedjeljak“, rekao je u srijedu Ebere Amaraizu, glasnogovornik policije u toj regiji.
U akciji su uhapšena dva muškaraca i jedna žena, za koje policija sumnja da su organizatori krijumčarenja djece i oni sada sarađuju s policijom, dodao je.
Najrašireniji zločin
Djevojke su namamljene u kuću obećanjem da će dobiti novac nakon poroda, dodao je Amaraizu.
"Istraga će omogućiti da se utvrde sve činjenice. Moramo saznati ko je odgovoran za njihovu trudnoću i odakle su", rekao je.
Pet dana prije ovog otkrića oslobođeno je 17 trudnih maloljetnica i jedanaestero male djece, zatočenih u jednoj kući u Umaki u susjednoj državi Imu.
Djevojčicama je obećano da će nakon poroda dobiti između 25.000 i 30.000 naira (191 dolar), ovisno o djetetovu spolu.
UNESCO je krijumčarenje ljudi svrstao na treće mjesto najraširenijih zločina u Nigeriji, nakon korupcije i preprodaje droge.