Video: Strava u Rusiji

Preživjeli su samo medicinska sestra i dva pacijenta, koje je ona uspjela da evakuiše.

Trideset osam osoba je poginulo u noćašnjem požaru u psihijatrijskoj bolnici u mjestu Ramenskoje, kod Moskve, saopštile su ruske vlasti. U trenutku požara , oko 2 sata i 20 minuta poslije ponoćii u klinici je bila 41 osoba uključujući 3 medicinska radnika. Preživjeli su samo medicinska sestra i dva pacijenta, koje je ona uspjela da evakuiše.
Većina pacijenata nalazila se pod dejstvom jakih trankvilizatora, rekao je Interfaksu izvor iz medicinskih krugova.
Požar je do jutra ugašen, a iz zgarišta su izvučena 12 tijela stradalih.
Ruski mediji javljaju da je veliki problem u evakuaciji bila činjenica da mnoge sobe u bolnici imaju rešetke, zbog kojih pacijenti nisu mogli da bježe.
Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je požar već zahvatio cijelu zgradu u trenutku kada su stigli prvi vatrogasci.
Preliminarni rezultati istrage pokazuju da je vjerovatni uzrok požara nebezbjedno rukovanje vatrom, saopštio je glavni inspektor za protivpožarnu zaštitu Ministarstva za vanredne situacije Moskovske oblasti Fedor Zamipljajev.
U klinici je posljednja provjera protivpožarne zaštite izvršena u avgustu 2012. godine i tada je sve bilo po propisima, rekao je za agenciju Interfaks direktor odjeljenja za nadzor Ministarstva za vanredne situacije Jurij Deševih.
Na mjestu tragedije su u toku istražne radnje, prenose ruski mediji.
Zgrada klinike 14 u selu Remenski u Moskovskoj oblasti je bila prizemna zgrada sagrađena od cigle i drvene građe.
Gubernator Podmoskovlja proglasio je 27. april Danom žalosti, saopštila je pres služba gubernatora.