Novi bilans

Bolnice u Savaru i okolini prepune su pacijenata, neki su bez ruku i nogu...

Broj žrtava u urušavanju zgrade u Bangladešu porastao je na najmanje 190 i vjerovatno će bilans poginulih i dalje rasti jer ima mnogo zarobljenih pod ruševinama osmospratnice u predgrađu Dake, saopštila je u četvrtak policija.
"Bolnice u Savaru i okolini prepune su pacijenata s ozbiljnim povredama glave i grudnog koša, neki bez ruku i nogu", rekli su doktori hitne pomoći Univerzitetske bolnice Enam, navodeći da je u bolnici zbrinuto više od 1.000 osoba, prenosi Tanjug. 
Kako navode iz policije većina žrtava nesreće su žene koje su radile u pogonima pet tekstilnih fabrika i da će ih biti još, pošto su spasioci nastavili potragu za preživjelima. 
Vatrogasci i vojnicu uspjeli su da izvuku između 1.500 i 2.000 osoba ispod ruševina, ali još uvijek ima mnogo zarobljenih koji čekaju da budu spašeni. 
Od osmospratne zgrade Rana Plaza u predgrađu Savar, na 30 kilometara od centra Dake, ostalo je samo prizemlje nakon što se urušila u srijedu, a za koju je jedan ministar rekao je nezakonito izgrađena. 
Preživjeli su se žalili da su se u utorak navečer pojavile pukotine na zgradi, što je izazvalo evakuaciju, ali im je, protiv njihove volje, naređeno da se vrate na proizvodne linije. 
Bangladeško udruženje proizvođača i izvoznika odjeće saopćilo je da je u zgradi bilo pet fabrika u kojima je ukupno bilo zaposleno gotovo 3.122 radnika, pretežno žena. 
Lokalni mediji su javili da je vlasnik srušene zgrade bio lokalni šef omladinskog ogranka vladajuće partije Bagladeša koji je spasen iz ruševina. 
Bangladeški ministar unutarnjih poslova Muhiudin Kan Alamgir izjavio je novinarima da su, prilikom gradnje, narušeni građevinski propisi i da će odgovorni biti kažnjeni pošto je vlasnik prvobitno dobio dozvolu za gradnju petospratnice, ali da je on samovoljno dodao ostale spratove i opteretio konstrukciju, navodi AP.