Za centralne i istočne zemlje

Švicarska vlada odlučila je u srijedu da na godinu dana proširi primjenu kvota za dugoročne radne dozvole na sve državljane zemalja članica Evropske unije, što je već ranije uvedeno za državljane osam zemalja centralne i istočne Evrope.

Savezna vlada odlučila je da se pozove na "klauzulu o očuvanju" koja se od prošle godine primjenjuje na osam zemalja EU - Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija i Češka - i da tu mjeru primjeni na ostatak Evropske unije, rekla je na konferenciji za štampu švicarska ministarka za pravosuđe i policiju, Simoneta Somaruga. Ministarka je podvukla da EU ostaje "majvažniji partner" Švicarske.
U maju 2012. Švicarska je objavila da 2.180 državljana osam zemalja centralne i istočne zemlje mogu da dobiju jednogodišnje radne dozvole tipa B za rad u Švicarskoj. Za državljane drugih zemalja EU ta klauzula biće primenjena kada se dostigne prag od 53.700 izdatih radnih dozvola, a računanje počinje u maju 2013. Kad ta cifra bude dostignuta više neće biti izdata ni jedna radna dozvola.