Teroristi željeli izvršiti napad na voz

Glavni imam lokalne muslimanske zajednice kanadskim vlastima javio o planovima nekoliko osoba koje su željele izvršiti napad na voz.

Članovi muslimanske zajednice u Kanadi su spriječili pokušaj terorističkog napada tako što je glavni imam kanadskim vlastima javio o planovima nekoliko osoba koje žele izvršiti napad na voz.
Tako je spriječen teroristički napad, koji su prethodno isplanirala dvojica osumnjičenih ekstremista povezanih sa terorističkom organizacijom Al-Qaeda.
Kanadska policija je saopštila da su privedeni Raed Jaser i njegov saučesnik Chiheb Esseghaier u vezi sa pokušajem terorističkog napada na voz u toj zemlji. Međutim, policija još uvijek nije identifikovala koji voz su osumnjičeni planirali da napadnu i na koji način.
Čelnik muslimanske zajednice u Ontariju Muhammad Robert Heft izjavio je za kanadski list "The Toronto Sun" da je imam lokalne muslimanske zajednice u velikoj mjeri pomogao da se spriječi teroristički napad tako što je na vrijeme upozorio kanadske vlasti.
"Nije bitno kako se oblačite, već je bitno kako razmišljate. Možda mi u našoj muslimanskoj zajednici izgledamo malo drugačije, ali mi volimo Kanadu. To je naša zemlja, to je naše nacija. Želimo sigurnost za sve Kanađane bez obzira na vjeru", kazao je Heft.
Napomenuo je da nisu tačne tvrdnje da kanadski muslimani ne pomažu vlastima u vezi sa mogućim terorističkim napadima u zemlji.
"Uvijek moramo biti tu kako bi pomogli vlastima. Muslimani, kao i svi ostali građani, moraju sarađivati sa vlastima Kanade kako bi se izveli pred lice pravde svi osumnjičeni", rekao je čelnik muslimanske zajednice u Ontariju.
Prema pisanju kanadskog lista "The Huffington Post", kanadska policija je saopštila kako je imam muslimanske zajednice pružio veliku pomoć da se spriječi mogući teroristički napad.
Osumnjičeni teroristi su se nalazili pod nadzorom kanadskih vlasti više od godinu dana, pišu mediji u Kanadi. Optuženi su da su primali upute i planove od članova terorističke organizacije Al-Qaeda sa sjedištem u Iranu, kao i od članova arapske mreže iste organizacije.