Osumnjičeni za napad u Bostonu ima suprugu i kćerku

Katherine Russell, udovica bombaša iz Bostona Tamerlana Tsarnaeva, bila je najobičnija djevojka iz Amerike čiji je um 'isprao' islamski ekstremist.

Njezini bliski prijatelji iz školskih dana pričaju kako ju je on u potpunosti preobrazio.

Njezin moto u školi je bio 'Uradi nešto po tom pitanju ili se prestani žaliti', pričaju njezine kolege. 'Sanjala je o odlasku na fakultet i o volontiranju u mirovnim misijama. 'Tjerala je svoje prijatelje da budu dobre volje i da se vesele malim stvarima u životu.'

Umjesto svega toga, upoznala je Tsarneava (26), čovjeka koji je u Ameriku došao iz problematične Čečenije i ubrzo ju je uvukao u svoj svijet, prenosi "jutarnji.hr".

Kada je imala 21 godinu, udala se za njega i rodila mu kćer Zaharu, koja sada ima tri godine. Preobratila se na Islam i svoju kosu počela je skrivati ispod hidžaba. Većina njezinih prijatelja to nije mogla razumjeti.

"Niko od nas nije ni sanjao da će se tako mlada udati i roditi dijete te odustati od fakulteta i preobratiti se, a kamoli postati dio nečeg ovakvog. To nije ista osoba", kazala je jedna kolegica.

Iz roditeljskog doma vratila se kući u pratnji saveznih agenata koji su u petak, nakon što je policija ubila njezinog supruga, ispitali nju i njezinu porodicu.

Porodični advokat Amato DeLuca kazao je kako ne može otkrivati detalje razgovora.

"Porodica se trenutno nosi s vrlo teškom situacijom i puno pati. To je sve što vam mogu reći", kazao je odvjetnik.

No, prisutnost agenata postavlja pitanje koliko i što je Katherine znala o aktivnostima svog supruga.

Niko od njezinih prijatelja nije ni slutio da bi ikada mogla biti povezana s ovakvim incidentom: - Bila je vesela i član plesne grupe, njezini roditelji i sestre bili su sjajni ljudi. No tada je upoznala Tsarnaeva i nije niti diplomirala.

Njihova je veza postala intenzivna i niti nakon što je 2009. godine uhapšen zato što ju je istukao, nije to promijenilo. Tada je kazala kako je on 'vrlo drag čovjek'.