Zbog sankcije međunarodne zajednice

Sankcije međunarodne zajednice prema Iranu uzrokovale smanjenje proizvodnje i probleme s naplatom prodate nafte kao najvećeg izvora nacionalnih prihoda.

Predsjednik Iranske nacionalne naftne kompanije Ahmed Kalabani je na Sajmu nafte i gasa u Teheranu izjavio da Iran, usljed embarga zapadnih zemalja, nije u mogućosti da naplati četiri milijarde dolara i pozvao kupce da, umjesto avansnog plaćanja, naftu plate lijekovima, hranom ili nekom drugom vrstom trampe.
Iranski ministar ekonomije Semsuddin Huseyini u decembru prošle godine izjavio da je embargo na izvoz roba u inozemstvo smanjio iranske prihode od nafte za čak 50 odsto.
Evropska unija je zbog spornog razvoja nuklearnog programa Irana u julu 2012. godine donijela niz sankcija među kojima i zabranu uvoza nafte iz Irana. Iranska ekonomija se susrela sa velikim problemom izvoza, pa je morala i reducirati svoju proizvodnju nafte kao najvećeg izvora nacionalnih prihoda.
Prvi čovjek iranske naftne industrije Rustem Kasili je u subotnjoj izjavi potvrdio navode o smanjenju proizvodnje nafte i naftnih derivata.
"Zemlje Evropske unije više ne uzimaju naftu od Irana. Prirodno je da smo zbog toga smanjili i proizvodnju", rekao je Kasimi.
Iran, koji je 2011. godine bio drugi na listi najvećih izvoznika nafte u svijetu (OPEC), nazadovao je i trenutno se nalazi na četvrtom mjestu.