U samoubilačkom napadu talibana

U novom samoubilačkom napadu koji se dogodio na istoku Afganistana ubijeno je osmero djece, nakon prvoga napada u subotu ujutro u Kabulu u kojemu je smrtno stradalo devet civila, objavile su vlasti, prenosi Hina.

Cilj napadača samoubice bila je zajednička patrola pripadnika afganistanskih vojnih snaga i NATO-a u gradu Khostu, stoji u saopćenju vlasti iz istoimene pokrajine.
Smrtno je stradao i policajac koji je opazio napadača i pokušao ga spriječiti u naumu. Dvoje je djece ranjeno.
U samoubilačkom napadu koji se dogodio u subotu ujutro u Kabulu, a za koji su odgovornost preuzeli talibani, smrtno je stradalo devet civila, prenijele su agencije.
Posjeta Hagela
U Kabul je u petak navečer doputovao novi američki ministar obrane Chuck Hagel.
"On nam nije bio direktan cilj, no željeli smo poslati poruku da smo još uvijek u stanju izvesti napad u Kabulu, čak i kada u grad doputuje neki dužnosnik visokoga ranga, poput američkoga ministra odbrane", rekao je u telefonskom razgovoru za France Presse glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.
Nakon samoubilačkog napada uslijedila je pucnjava. Sve se događalo pred zgradom ministarstva odbrane, rekao je glasnogovornik ISAF-a.
U napadu je ranjeno 13 osoba, od kojih je dvoje zaposleno u ministarstvu odbrane, rekao je glasnogovornik kabulske policije.
"Bombaš samoubica je detonirao eksploziv na udaljenosti od 30 metara od kapije ministarstva odbrane", kazao je glasnogovornik ministarstva Zahir Azimi.
Talibani su izvijestili da je ubijeno 15 visokih dužnosnika ministarstva odbrane te da je puno ljudi ozlijeđeno, no, kako prenose agencije, talibani su poznati po tome da pretjeruju kada je riječ o gubicima na suprotnoj strani.
Talibanske napade još uvijek niko nije uspio u potpunosti spriječiti, uprkos 11-godišnjoj prisutnosti međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu.
Američki ministar odbrane Chuck Hagel je u petak izjavio tokom prve, nenajavljene posjete Afganistanu da još ima dosta izazova pred Sjevernoatlantskom alijansom (NATO) oko sigurnosti Afganistanaca.
'Još u ratu'
"Još smo u ratu", rekao je Hagel, dodajući da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici trebaju ostati fokusirani na misiju i ukazujući da Washington nikada nije namjeravao da ostane neograničeno u Afganistanu.
Šef Pentagona, koji je preuzeo dužnost prije manje od sedam dana, rekao je da je važno sjetiti se zašto je SAD izvršio invaziju na Afganistan poslije napada od 11. septembra 2001. godine.
Novinarima koji ga prate u nenajavljenoj posjeti Afganistanu Hagel je rekao da planira razgovarati sa afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem o nedavnom naređenju da se američki komandosi povuku iz provincije Wardak.
Karzai je, podsjeća AP, naredio da pripadnici američkih snaga za specijalne operacije napuste tu provinciju za dvije sedmice, zbog optužbi da su Afganistanci koji rade sa komandosima uključeni u zlostavljanje i torturu.
"Treba da bolje shvatim šta se tamo dešava", rekao je američki ministar odbrane tokom leta za Kabul, gdje će se sresti i sa komandom Međunarodnih snaga za pomoć afganistanskoj sigurnosti (ISAF).