Svi u bojama državne zastave

Državni ispraćaj venecuelanskog predsjednika Huge Chaveza (58), koji je umro je u utorak nakon dvogodišnje borbe s rakom, održat će se u petak u Caracasu.

Državni ispraćaj će biti u 15.30 sati po srednjoevropskom vremenu, a sve Chavezove pristalice zamoljene su da dođu u odjeći u bojama venecuelanske zastave. Chavezovo tijelo od srijede je izloženo u vojnoj akademiji u Caracasu kako bi mu svi koji to žele mogli odati posljednju počast. 
Do novih izbora, koji bi se po ustavu morali održati u roku od 30 dana, zemlju će voditi potpredsjednik Nicolas Maduro.
Posmrtni ostaci Huge Chaveza bit će izloženi "barem sedam dana duže", rekao je privremeni predsjednik Nicolas Maduro. Nakon državnog ispraćaja njegovi će posmrtni ostaci biti izloženi javnosti u jednoj kasarni u Caracasu, dodao je Maduro za televiziju "kako bi ga svi mogli vidjeti".
"Tijelo pokojnog predsjednika Chaveza će se 'balzamirati'", dodao je Maduro. "Tijelo predsjednika Chaveza balzamirat će se kao što je učinjeno s Ho Ši Minom i Lenjinom". 
Dosadašnji potpredsjednik Venecuele Nicolas Maduro u petak će položiti zakletvu kao privremeni predsjednik, najavio je šef Nacionalne skupštine Diosdado Cabello. Maduro (50) će nakon smrti predsjednika Huge Chaveza voditi zemlju do predsjedničkih izbora koji, po ustavu, moraju biti sazvani kroz mjesec dana.
"Sazivamo sjednicu u 19.00 sati (23:00 GMT) u svečanom salonu Vojne akademije Nacionalne garde kako bi drug Nicolas Maduro mogao položiti zakletvu kao prijelazni predsjednik", rekao je Cabello. 
Maduro će sazvati izbore tokom sljedećih trideset dana u skladu s ustavom.