Venecuela

Bliski Chavezov saradnik i komandant njegove garde Ornella izjavio da je Chavezova smrt nastupila nakon snažnog srčanog udara.

Komandant Predsjedničke garde Venecuele Jose Ornella saopćio je da je uzrok smrti preminulog venecuelanskog lidera Huge Chaveza bio srčani udar.
U intervjuu za Associated Press, Ornella je kazao da je uvijek bio pored predsjednika Chaveza za vrijeme njegove borbe sa karcinomom.
"Prije smrti Chavez je s teškim naporom govorio da ne želi umrijeti. 'Ne dozvolite da umrem', ponavljao je drhtavim glasom. On je bio u potpunosti predan svojoj zemlji koju je izuzetno volio", kazao je Ornella.
Ornella je rekao da je karcinom u predjelu karlice predsjednika Chaveza bio uznapredovao, ali nije kazao da li je tačna tvrdnja da je u posljednjem periodu zahvatio i njegova pluća.
Dan prije Chavezove smrti, vlada Venecuele je saopćila da je Chavezovo zdravstveno stanje dodatno narušeno ponovnom upalom pluća i respiratornog trakta. Venecuelanska opozicija je optužila vladu za nepotpuno izvještavanje i obmanjivanje naroda, te iznijela tvrdnju da je Chavezovo stanje pogoršano jer je karcinom zahvatio i njegova pluća.
Chavezova smrt izazvala je različite reakcije u svijetu, a sa svih strana stižu poruke sućuti. Tijelo preminulog Chaveza i danas će obilaziti hiljade njegovih sljedbenika, a sahrana je najavljena za sutra.