Tanja Fajon

Pregovori oko mehanizma suspenzije još traju. Mislim da nećemo brzo stići do dogovora, kazala je Fajon za AA

Izvjestiteljica Evropskog parlamenta (EP) za viznu liberalizaciju i evropska parlamentarka Tanja Fajon potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) da još uvijek traju pregovori oko mehanizma suspenzije bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.
"Pregovori oko mehanizma suspenzije još traju. Mislim da nećemo brzo stići do dogovora", kazala je Fajon za AA.
Podsjetimo, predstavnici Evropskog vijeća, Evropske komisije (EK) i Evropskog parlamenta (EP) nisu se 18. decembra 2012. godine uspjeli dogovoriti oko mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje Zapadnog Balkana.
Mediji su u januaru 2013. godine špekulirali i kako će se na Komitetu Evropskog parlamenta za građanska prava (LIBE) odlučivati o uvođenju zaštitnog mehanizma za bezvizni evropski prostor, što praktično znači da bi, ukoliko prođe glasanje parlamenta, na scenu stupila mjera privremenog stavljanja van snage bezviznog režima za države Zapadnog Balkana. No, do glasanja još nije došlo.
Fajon upozorava kako zemlje Zapadnog Balkana, uprkos svemu, i dalje trebaju raditi na tome kako bi onemogućili ponovno uvođenje viza za svoje građane.
"Svejedno, treba ispunjavati mjere, raditi sve da smanjimo broj azilanata", izjavila je Fajon za agenciju Anadolija.
U oktobru 2012. godine 2.673 građana Srbije podnijelo molbu za azil u Njemačkoj. Prethodno je Ustavni sud Njemačke donio presudu po kojoj potražioci azila moraju dobiti više novca. No, broj azilanata sada je u padu. U decembru 2012. godine Savezna služba za migraciju i izbjeglice Njemačke registrirale svega 302 slučaja potražioca azila iz Srbije. Očekivani priliv ljudi iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova je, također, izostao.
U Ministarstvu sigurnosti BiH nedavno su potvrdili kako opada broj lažnih azilanta iz te zemlje u Njemačkoj i Švedskoj.