Promijenio ime i živi kao nomad

Sovjetski vojnik, koji je otišao na misiju u Afganistan prije skoro 33 godine, pronađen je živ u zapadnoj afganistanskoj provinciji Herat.

Vojnik je postao polu nomad, uzeo afganistansko ime Sheikh Abdullah i bavi se biljnom medicinom, javila je ruska novinska agencija RIA.
Muškarca, koji je porijeklom Uzbek, otkrio je bivši sovjetski veteran.
Abduallah je ranjen u borbi 1980. godine, mjesec dana nakon sovjetske invazije, a spasio ga je lokalni Afganistanac.
Šef zvaničnog veteranskog komiteta Ruslan Aushev izjavio je kako je Sheikh Abdullah, čije je pravo ime Bakhretdin Khakimov, upraćen u Shindand distriktu nakon jednogodišnje potrage. Bio je pripadnik motorizovane puščane jedinice.
Komitet ima listu od 264 sovjetska vojnika koja se još vode kao nestala na teritoriji Afganistana, polovina su Rusi. U prvoj dekadi nakon povlačenja Sovjeta 1989. godine komitet je otkrio 29 nestalih vojnika od kojih je sedmero odlučilo ostati u Afganistanu, javlja RIA.
Komitet je izrazio odlučnost da prati nestale muškarce i dalje.
Zamjenik predsjednika komiteta Alexander Lavrentyev kazao je kako Sheikh Abdullah ima ožiljke od ratnih rana, ruka mu se trese, kao i rame te ima nervozni tik.
"Bivši vojnik iz grada Samarkanda rekao je u kojem je mjestu živio u Uzbekistanu te je naveo imena svojih rođaka. Razumije ruski, ali ga priča vrlo malo", rekao je Lavrentyev.
Blizu 15.000 pripadnika Crvene armije i više od milion Afganistanaca ubijeno je tokom decenijskog sukoba između Kabula, koji je podržavao Sovjetsku vladu i mudžahedina koje su naoružavali Zapad i susjedne islamske zemlje.