Izrazi saučešća sa svih strana

Širom Venecuele građani tuguju za predsjednikom Hugom Chavezom, koji je u utorak preminuo u vojnoj bolnici u Caracasu poslije skoro dvogodišnje bitke s rakom.

Chavez će biti sahranjen u Caracasu i očekuje se prisustvo više miliona njegovih pristalica i ljevičarskih lidera širom svijeta.
U Venecueli će, zbog smrti dugogodišnjeg predsjednika Chaveza, morati da budu održani i predsjednički izbori i to u roku od 30 dana. Chavez je smatrao da bi sadašnji potpredsjednik Nicolas Maduro bio dobar nasljednik. Maduro će se na izborima najvjerovatnije suočiti s Enricom Caprilesom, kandidatom opozicije koji je izgubio na prethodnim predsjedničkim izborima.
"Svijet je izgubio velikog Latinoamerikanca. U mnogo slučajeva brazilska vlada nije se posve slagala s politkom Huga Chaveza, ali mu danas odajemo priznanje kao velikom vođi i, iznad svega, velikom prijatelju Brazila", kazala je brazilska predsjednica Dilma Rousseff.
Kubanska televizija je prekinula program i direktno prenosila objavu venecuelanskog potpredsjednika Nicolasa Madura da je Chavez preminuo. Argentina je proglasila trodnevnu žalost, a kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos zahvalio je Chavezu na predanom radu na postizanju mira u Kolumbiji s pobunjenicima FARC-a, dok je čileanski kolega Sebastian Pinera kazao da posebno cijeni snagu i zanos kojim se Chavez borio za svoje ideje.
Američki predsjednik Barack Obama kazao je da su Sjedinjene Američke Države zainteresirane za novi odnos s Venecuelom, a glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je najdublje saučešće narodu ove zemlje.