Bez blefiranja

SAD za mirne pregovore, ali vojna akcija je i dalje je moguća, dok Netanyahu kaže da je Iran bliži razvoju nuklearne bombe.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden izjavio je da predsjednik Barack Obama ne blefira kada kaže da će, ako je to potrebno, vojno reagirati kako bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja.
Biden je na godišnjoj konferenciji moćnog proizraelskog lobija rekao da je u interesu SAD-a da zaštiti Izrael, ističući, međutim, da Washington i dalje zagovara diplomatsko rješenje za sporni iranski nuklearni program, ali da se prostor za takvu opciju polako zatvara, javio je AP.
Američki potpredsjednik je, pored toga, upozorio da ne treba djelovati ishitreno i da treba iskoristiti svaku drugu mogućnost kako bi se omogućila podrška svjetske zajednice ako se ukaže potreba za vojnom intervencijom.
"Ne tražimo rat. Spremni smo za mirne pregovore. Ali sve opcije, uključujući vojnu silu, su na stolu", rekao je Biden. "Dok se taj prozor zatvara, vjerujemo da i dalje ima vremena i prostora [za diplomatiju]", rekao je on.

'Crvena linija'

Istovremeno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je prisutnima na sastanku u Washingtonu putem satelitske veze da je Iran sve bliži "crvenoj liniji", a da diplomatija do sada nije spriječila ovu zemlju da obustavi svoj nuklearni program, prenosi AFP.
"Iran je sve bliži toj crvenoj liniji", kazao je Netanyahu, aludirajući na trenutak kada će Iran, kako Izrael smatra, biti u mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu.
Iran odlučno odbacuje navode svjetskih sila da razvija nuklearno oružje, ističući da njegov nuklrearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.
"Iran obogaćuje sve više uranija i instalira brže i brže centrifuge", rekao je Netanyahu.
"Moramo zaustaviti njegov nuklearni program prije nego što bude prekasno", kazao je on.
Izvor: Agencije