Rekordan broj nominacija

Pakistanska djevojčica koja se pretvorila u ikonu otpora protiv talibana, Malala Yousafzai, aktivisti iz bivšeg istočnog bloka i bivši američki presjednik Bill Clinton nalaze se među kandidatima za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, dok je Nobelov institut objavio rekordnih 259 nominacija.

Ovogodišnju listu kandidata čini 209 pojedinaca i 50 organizacija, saopćio je u ponedjeljak Nobelov institut, ne objavljujući imena, u skladu sa svojim pravilima, prenosi AFP. 
 Oni koji nominiraju kandidate mogu, međutim, objaviti njihova imena. 
Već se zna da je nominirana petnaestogodišnja Malala Yousufzai, kojoj je iz neposredno blizine u glavu pucao naoružani taliban 9. oktobra jer se zalagala za obrazovanje djevojčica, a neki je smatraju kao favorita za dobijanje nagrade. 
 Laureati za 2013. godinu bit će objavljeni početkom oktobra i nagrađeni, kako to tradicija nalaže, 10. decembra, na godišnjicu smrti iz 1896. godine osnivača Nobelove nagrade, filantropa Alfreda Nobela. 
 Među ostalim imenima koja se pominju nalaze se američki vojnik i osumnjičeni doušnik WikiLeaksa Bradley Manning, kurdska aktivistica Leyla Zana, kao i Globalna alijansa za vakciniranje i imunizaciju (GAVI), koja osigurava vakciniranje siromašne djece.