Rasistički potez

Izraelska grupa za ljudska prava tvrdi da su odvojene autobuske linije za palestinske radnike 'odvratne' i znak rasizma.


Izrael je u ponedjeljak uveo dvije autobuske linije samo za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali, što izraelske grupe za ljudska prava ocjenjuju kao rasistički potez, a Ministarstvo saobraćaja smatra da je to poboljšanje saobraćanih usluga.
Izraelski ljevičarski list Haaretz je objavio da je Ministarstvo otvorilo te linije, kojima će se prevoziti palestinski radnici koji putuju između Zapadne obale i Izraela, nakon što su se jevrejski naseljenici žalili da  Palestinci koji putuju mješovitim autobusima predstavljaju prijetnju njihovoj sigurnosti.
"Uvođenje posebnih autobuskih linija za izraelske Jevreje i Palestince je odvratan plan", izjavila je Jessica Montell, direktorica grupe za ljudska prava B'Tselem.
"To je jednostavno rasizam. Takav plan ne može biti opravdan tvrdnjama o sigurnosnim potrebama ili prenatrpanosti [autobusa]."

Pretres putnika

Izraelsko Ministarstvo saobraćaja je saopćilo da će dvije nove linije "unaprijediti saobraćajne usluge za palestinske radnike koji putuju u Izrael" i da će zamijeniti nelegalne autobuse koji im naplaćuju "previsoke cijene", prenio je Reuters.
"Ministarstvo saobraćaja nije  izdalo upute ili zabrane kojima se sprečava da palestinski radnici putuju javnim saobraćajem u Izrael u, ili u Judeji i Samariji [Zapadnoj obali]", dodaje se u saopćenju Ministarstva.
"Ministarstvo nije ovlašteno da sprečava da bilo koji putnik koristi usluge javnog saobraćaja."
Grupe za zaštitu ljudskih prava su, međutim, izrazile bojazan da bi izraelska policija na kontrolnim punktovima na Zapadnoj obali mogla ukloniti palestinske putnike sa redovnih autobuskih linija i narediti im da koriste nove linije.
Glasnogovornik policije Micky Rosenfeld  je izjavio da će Palestinci koji se vraćaju na Zapadnu obalu biti pretraživani kako ne bi prenijeli nešto ukradeno, ocijenivši takvu mjeru kao rutinsku izraelsku predostrožnost.
Dodao je da ne zna da li će se i kako ona odnositi  na Palestince koji putuju redovnim linijama.
Herzl Ben-Zvi, gradonačelnik naselja Karnei Shomron, rekao je da su nove autobuske linije "odgovor na potrebe svih putnika, Palestinaca i naseljenika", jer bi se njima smanjila prenatrpanost autobusa na tom području.
Pelestinci traže Zapadnu obalu, kao i Pojas Gaze i Istočni Jerusalem za svoju buduću državu i te njihove zahtjeve podržava većina svjetskih sila, koje smatraju da su izraelska naselja na tim teritorijama nezakonita.
Izvor: Agencije