Tijelom napravio sklonište

Mikada Okada je preminuo od posljedica smrzavanja dok je štitio svoju devetogodišnju kćerku od jake snježne oluje u sjevernom Japanu.

Okada je umro pokušavajući zaštititi svoje jedino dijete Natsune od vjetra koji je puhao 109 kilometara na sat, a temperatura se spustila na minus šest stepeni. On je jedna od devet žrtava snažne mećave koja je zahvatila Hokkaido otoke, saopćila je policija.
 "Posljednja žrtva je 76-godišnja Kuniko Jingi, koja je u subotu pronađena kako leži smrznuta na ulici. Jingi je poput mnogih drugih stradala nakon što je napustila automobil", rekao je lokalni policajac.
Okadino tijelo otkrili su spasioci koji su tragali za njima nakon što su njihovi rođaci tražili pomoć. Natsune je nosila očevu jaknu i bila je umotana u njegovom naručju.
 Posljednje informacije o njima rođaci su imali u 16 sati u subotu, nakon što je Okada otišao po kćerku u školu. Okada je nazvao rođake da im javi da mu je kamion stao u snijegu koji je bio visok i nekoliko metara. Rekao je kako će ostatak puta prepješačiti.
 Otac i kćerka su pronađeni 300 metara od kamiona u 7 sati ujutro u nedjelju. Okada je svojim tijelom naparavio sklonište za kćerku koja je plakala u njegovom naručju. Prebačena je u bolnicu i nema ozbiljnih povreda. Otac je zvanično proglašen mrtvim kada je prebačen u bolnicu u Yuvetsu u Hokkaidou.
 Natsune je ostala siroče, jer je njena majka umrla od nepoznate bolesti prije dvije godine. Komšije i rodbina su izjavili kako je Okada bio divan otac koji je posvetio život svojoj kćerki.