Nedovoljan napredak

Njemačka će na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, u četvrtak u Briselu, spriječiti pokušaj Rumunije i Bugarske da se priključe šengenskoj zoni slobodnog putovanja, zbog nedovoljnog napretka koji su te zemlje ostvarile u borbi protiv korupcije.

"Ako Rumunija i Bugarska budu insistirale da se o tome glasa, njihov pokušaj će propasti zbog njemačkog veta. Ideja da se postepeno otvaraju granice, prvo u vazdušnom i pomorskom saobraćaju takođe nije u igri", rekao je njemački ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrih za današnji broj magazina Spigel.
Rumunija i Bugarska koje su članice EU od 2007. očekivale su priključenje šengenskoj zoni 2011, ali su se suočile sa protivljenjem Njemačke i Francuske koje su se kasnije dogovorile o faznom priključenju Rumunije i Bugarske zoni slobodnog putovanja.
Holandija je međutim bila protiv te ideje pa je proces zaustavljen budući da je za proširenje Šengena neophodna jednoglasna odluka ministara unutrašnjih poslova EU.
U posljednjem izvještaju EU ocjenjeno je da postoji izvestan napredak ali nedovoljan i da Rumunija i Bugarska treba odlučnije da se suprotstave korupciji, rekao je Fridrih. On je naglasio da će širenje šiengenske zone biti moguće "kada budu ispunjeni ključni uslovi što sada nije slučaj".