Kingdom Tower od 1.000 metara

U Saudijskoj Arabiji će ove godine početi izgradnja Kingdom Towera, koji će po okončanju radova biti najviša građevina na svijetu. Toranj će biti visok najmanje 1.000 metara.

Prema prvobitnim planovima toranj je trebao biti visok 1.600 metara, ali se okolno zemljište pokazalo kao isuviše nestabilno za građevinu tolike visine.
Na izgradnji ovog tornja, koji će se nalaziti u Džedi, će raditi dvije britanske firme – EC Harris i Mace. Kompanija Mace je bila zadužena i za izgradnju tornja Shard u Londonu.
Kingdom Tower, koji će se nalaziti na obali Crvenog mora, će imati ukupnu površinu od oko 485.000 kvadratnih metara, a u njemu će se nalaziti hotel Four Seasons sa pet zvjezdica, apartmani, uredski prostor i opservatorij, prenosi Sky News.
"Vizija princa Al-Waleeda bin Talala je da projekt privuče pažnju svjetske javnosti na Saudijsku Arabiju, a posebno na grad Džedu", rekao je Waleed Abdul Jaleel Battejee, izvršni direktor Ekonomske kompanije Džeda, koja je ugovore za izgradnju tornja dala britanskim firmama.
"Kingdom Tower je projekt od međunarodne važnosti i predstavlja nevjerovatnu ambiciju. Mi smo presretni što smo dio ovog projekta", kazao je Mark Reynolds, izvršni direktor kompanije Mace.
Radovi na tornju će početi ove godine, a bit će završeni tokom 63 mjeseca.