Odluka sudije

Oscar Pistorius, optužen za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp branit će se sa slobode.

Tako je odlučio Desmond Nair, sudac suda u Pretoriji, nakon što je posljednja četiri dana slušao očitovanja tužiteljstva i obrane.
Dok je slušao suca, Oscar je gledao u pod, a kada je sudac čitao njegovu izjavu i nabrajao dokaze s kojima pravosuđe raspolaže u ovom slučaju, sportaš se nekontrolirano tresao i jecao. 
Sudac Desmon Nair detaljno je iznio izjave koje je čuo na saslušanju proteklih nekoliko dana, a čak je i obrazložio pojam i historije jamčevine u Južnoj Africi. 
Doveo je u pitanje rad i procjene glavnog istražitelja Hiltona Bothe koji je i skinut sa slučaja nakon što se otkrilo da je optužen za pokušaj ubistva.
Međutim, dijelovi verzije optuženog sucu nisu jasni, npr. kako to da nije znao da mu djevojka nije u krevetu kada je pucao u vrata toaleta.
Sudac je na kraju Pistoriusu odobrio jamčevinu jer ne smatra da postoji rizik da će napustiti zemlju i na taj način izbjeći suđenje niti da će ukoliko bude na slobodi uticati na svjedoke.
Što se tačno dogodilo u noći kada je ubijena Reeva Steenkamp, djevojka Oscara Pistoriusa, niko sa sigurnošću ne može utvrditi.
Sudsko saslušanje donijelo je dvije verzije događaja - ono tužiteljstva te Oscarove obrane.
Prije ulaska suca u sudnicu članovi porodice ubijene Reeve Steenkamp izjavili su da su došli na sud u ime Reeve te da neće komentirati odluku suda.