Kladionice o nasljedniku

Na dvjema kladionicama o nasljedniku pape Benedikta XVI. u Velikoj Britaniji vode – ista trojica! Peter Turkson, Marc Oullet i Francis Arinze tri su kardinala s navodno najviše šansi za papinski tron iliti papabiliji.

Podsjetimo, papa Benedikt XVI. objavio je u ponedjeljak da se 28. februara povlači s dužnosti zbog starosti. Britanski Guardian objavio je da na dvije različite kladionice po pitanju njegova nasljednika vode ista tri imena.

Prvi kardinal iz Gane Peter Turkson je onaj kojemu se prognozira da će postati sljedeći papa. Turkson je rođen 1948. godine, a zaređen je od 1975. godine. Bio je jedan od elektora koji su sudjelovali 2005. godine u papinskoj konklavi koja je izabrala Josepha Ratzingera za novog papu. Opisivan je kao jedan od najenergičnijih afričkih crkvenih lidera.

Marc Oullet rođen je 1944. godine u kanadskom La Motteu. Kardinalom je imenovan kad i Turkson, 2003. godine, a također je sudjelovao u izboru Josepha Ratzingera za papu. Poznat je po isprici za greške koje je Crkva počinila u prošlosti, među koje je ubrojao antisemitizam, rasizam, ravnodušnost prema domorocima, diskriminaciju prema ženama i homoseksualcima.

Treći kandidat Francis Arinze najstariji je – rođen je u Nigeriji 1932. godine, a za papabila glasi još iz doba Ivana Pavla II., kojemu je bio savjetnik. Vrlo je popularan, pogotovo u SAD-u, a primio je čak i nagrade za promicanje međuvjerskih odnosa, i to od strane Međunarodnog vijeća kršćana i židova.

Povratak Italijana?

Benedikta XVI. često su doživljavali kao papu koji se više otvara prema svijetu izvan Europe, kršćanima na Filipinima, u Južnoj Americi, SAD-u i Africi. Međutim, nagađanja da će njegov nasljednik ipak biti Europljanin, točnije, ponovno Talijan, postala su sve glasnija početkom 2012. godine kada je imenovao 22 nova kardinala među svoje najbliže savjetnike i elektore pape. Među njima ih je čak 16 Europljana, odnosno sedam Italijana.

To znači da elektori iz Europe nadmašuju polovicu ukupnog broja papinih "birača" - 67 ih je od ukupno 125. To je aktualiziralo "povratak" papinske vladavine Talijanima, koja je bila neprekinuta stoljećima - od 1522. do Poljaka Karola Vojtile 1978. godine.

Ta struja mišljenja najviše favorizira talijanskog kardinala Angela Scolu, rođenog 1941. godine u Malgrateu u Italiji. Njega je Benedikt XVI. 2011. godine imenovao u Vijeće kardinala za organizacijske i ekonomske probleme Svete Stolice.