Zbog klimatskih promjena i ogromne potražnje

U narednih desetak godina kafa će drastično poskupjeti - loš prinos najpopularnije sorte "robusta" i porast potražnje na tržištima u razvoju izazvaće ogroman deficit, tvrde stručnjaci.

"Futuresi" na kafu na berzi u Londonu nedavno su porasli gotovo za jedan procenat.

Analitičari tržišta smatraju da će cijena za napitak koji zauzima drugo mjesto prema popularnosti u svijetu imati "stabilan rast u narednih deset godina".

Obim potrošnje kafe u svijetu narednih godina biće u porastu. Već na današnji dan, prema rezultatima prošlogodišnje sezone, postoji deficit kafe od oko šest miliona vreća.

Tokom narednih godina bit će  porasta potražnje u okviru - dva do tri odsto godišnje.

Ovaj porast u vezi je sa porastom stanovništva i životnog standarda u gusto naseljenim regionima svijeta, jugoistočnoj Aziji i zemljama Južne Amerike.

U Rusiji, koja spada u tržišta u razvoju, potrošnja kafe na jednog stanovnika iznosi oko 1,5 kilogram godišnje. Radi poređenja, u Evropi je ovaj pokazatelj  nekoliko puta veći.

Rast cijene kafe na javnim mjestima tokom godine bit će izazvan makroekonomskim okolnostima, promjenama u prometu predmetnih mjesta javne ishrane. To mogu biti i porasti tarifa, plata, zatim inflacija...

Međutim, trenutno se bilježi pad cijena kafe. Konkretno na Arabiku. Razlog su veliki prošlogodišnji prinosi u Brazilu.

Iduće godine takođe se očekuju dobri prinosi. Što se tiče "robusta", ova sorta danas nije u najboljoj poziciji. Prema očekivanjima, prinos ove godine bit će manji.