Pratio sukobe na prvim linijma

Novinar katarske televizijske mreže Al Jazeera Mohammed al-Horani (33) ubijen je u petak snajperskim hicem u Deri, na jugu Sirije, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

To je drugi novinar koji je u posljednja 24 sata ubijen u zasjedi u Siriji.
Izvještač AA javlja da su novinara al-Horanija ubili pripadnici snaga režima Bashara al-Assada dok je pratio sukobe na prvim linijama fronta, u gradu Busra Al-Harir u pokrajini Dera. On je pogođen sa tri metka.
Al-Horani je bio aktivan u pobuni protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Njegova porodica izbjegla je u Jordan, gdje i trenutno borave. Al-Horani je i ranije dolazio u sukob s obavještajnom zajednicom Assadovog režima pa je bio hapšen, a posljednjih godinu dana se javljao za katarsku mrežu.
Glasnogovornik Al Jazeere je potvrdio da "ciljanje novinara saradnika i ekipa mreže neće dovesti do promjene uredničkog načina rada i pravila rada koje je mreža usvojila od prvog dana rada, prije 16 godina, kojim se osigurava istinito izvještavanje".
S ovim ubistvom, broj ubijenih stranih i sirijskih profesionalnih novinara porastao je na 20, saopćili su Reporteri bez granica. Jučer je francuski novinar Yves Debay ranjen u sukobima u Halepu. Debay je preminuo u bolinici u turskom Kilisu.