Izvještaj UN-a

U najnovijem izvještaju UN navodi se da Pojas Gaze neće biti pogodna za život do 2020. godine, ukoliko ne budu poboljšani osnovni uslovi na toj teritoriji.

Prema izvještaju, gradnjom osnovne infrastrukture za vodu i zdravstvo, te sanitarije nastoji se pratiti rast populacije u Pojasu Gaze.

U izvještaju se pretpostavlja da će populacija u Gazi do 2020. godine biti povećana sa 1,6 miliona na 2,1 miliona.

Izrael je pojačao blokadu Gaze, nakon što je islamistički pokret Hamas preuzeo vlast na toj teritoriji 2007. godine. Izrael tvrdi da je blokada, koja se održava uz saradnju Egipta, neophodna kako bi bilo spriječen priliv naoružanja.

UN u izvještaju pretpostavljaju da će u Gazi do 2020. godine biti potrebno dvostruko više škola i više stotina bolničkih postelja. Već sad na toj teritoriji vlada nedostatak adekvatnog smještaja.

Svjetska organizacija ukazuje na poteškoće u nastojanjima za poboljšanje situacije zbog "zatvorenosti Pojasa Gaze, nasilnih sukoba i hitne potrebe za palestinsko pomirenje".

Gaza nema aerodrome, pomorske luke i ekonomija je zavisna od vanjskih finansija i krijumčarenja putem tunela ispod egipatske granice.

Stopa nezaposlenosti u Gazi je prošle godine bila 29 posto i od tada je u porastu, što je posebno izraženo među ženama i mladim ljudima.

Lideri Hamasa u Gazi nadali su se da će administracija novog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija olakšati blokadu, ali do sada nema naznaka da će Egipat otvoriti svoju granicu.