Pritisak na Vladu Italije

Oko 100 sardinijskih rudara sa nekoliko kilograma eksploziva zabarikadirali su se na skoro 400 metara ispod zemlje u jedinom italijanskom rudniku uglja kako bi izvršili pritisak na vladu da se pobrine za opstanak rudnika.

Rudari su zaplijenili 30 kilograma eksploziva koji pripada njihovoj kompaniji i zatvorili se tokom noći unutar rudnika "Karbosulcis" koji se nalazi zapadno od Kaljarija, rekao je jedan od rudara.
 
Vlada će ove nedjelje na sastanku raspravljati o budućnosti rudnika.
 
"Zabrinuti smo zbog mogućnosti zatvaranja rudnika. Strahujemo za svoja radna mjesta", izjavio je Sandro Mereu (54) koji tu radi već 28 godina.
 
"Mi smo spremni da ostanemo dok ne dobijemo odgovor vlade da će se pobrinuti za budućnost rudnika. Ostaćemo ovdje dokle god bude trebalo", kazao je Mereu za Rojters.
 
Sa ciljem da se osigura budućnost rudnika, rudari traže da se on pretvori u kombinaciju rudnika i mjesta za podzemno skladištenje supstanci koje zagađuju okolinu kako bi se ublažilo globalno zagrijevanje.
 
"Karbosulcis" je, prema procjenama iz 2006. godine, imao 600 miliona metričkih tona rezervi uglja, ali je s teškom mukom ostajao produktivan.
 
Rudari su i ranije u par navrata okupirali rudnik u znak protesta. To se dogodilo 1984, 1993. i 1995. godine kada su radnici ostali u jednom tunelu rudnika 100 dana.