One imaju najviše utjecaja

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, prema američkom magazinu Forbes, najmoćnija je žena svijeta, i to drugu godinu zaredom.

Na drugo mjesto smjestila se američka državna sekretarka Hillary Clinton, dok je na trećem predsjednica Brazila Dilma Rousseff, tako da prve tri pozicije nisu promijenjene u odnosu na prošlu godinu, javlja Reuters.

Na Forbesovoj listi se, između ostalog, nalaze žene iz sfere politike, zabave, tehnologije, kao i neprofitnih organizacija, a rangirane su na osnovu njihovog utjecaja, količine novca koji zarađuju ili kontroliraju, kao i prisutnosti u medijima.

"Ove moćne žene utjecajne su na vrlo različite načine na vrlo različit način utječu na globalnu zajednicu", kazala je Moira Forbes, predsjednica i izdavač ForbesWoman.

Magazin je naglasio odlučnost njemačke kancelarke u nastojanjima da sačuva Evropsku uniju, kao i njen utjecaj na sadašnju dužničku krizu u eurozoni.

Clinton je pohvaljena zbog načina na koji se nosila sa krizom koju je prouzrokovalo WikiLeaksovo objavljivanje tajnih američkih depeša, dok je Rousseff pohvaljena za dobro vođenje osme ekonomske sile svijeta.

Prosječna starost 100 najmoćnijih žena iz 28 zemalja je 55 godina, a one zajedno imaju 90 miliona sljedbenika na popularnoj mreži Twitter, navodi Forbes.

Među prvih pet najmoćnijih žena svijeta nalazi se Melinda Gates, suvlasnica fondacije Melinda i Bill Gates i supruga suosnivača Microsofta Billa Gatesa, kao i Jill Abramson, glavna urednica New York Timesa.

Na ovogodišnjoj listi su i pjevačica i glumica Jennifer Lopez, te milijarderka i udovica osnivača Applea Stevea Jobsa, Laureen Powell Jobs.

"Utjecaj ovih žena samo raste s obzirom na funkcije koje obavljaju, tako da će i Merkel i Clinton biti na listi i sljedećih godina", naveo je Forbes.