Nove ambicije

Saudijska Arabija namjerava da osnuje industrijski grad u kome će živjeti i raditi samo žene. Iza ove ideje stoji cilj da se strogi Šerijatski zakon pomiri sa željom žena da izgrade poslovnu karijeru.

Očekuje se da će opština u gradu Hafufu, na istoku zemlje, privući investicije u iznosu od oko 500 miliona rijala (oko 100 miliona eura) i osigurati 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.
 
Iako Šerijatski zakon ne zabranjuje ženama da rade, statistika pokazuje da žene čine svega 15 posto radne snage u Saudijskoj Arabiji. Najnoviji plan je rezultat vladine ambicije da omogući ženama da aktivnije učestvuju u razvoju zemlje.
 
"Siguran sam da žene mogu da budu efikasne u mnogim oblastima i uspješno obavljaju posao koji najbolje odgovara njihovim interesovanjima, njihovoj prirodi i sposobnostima", izjavio je Saleh al Rashid, zamjenik generalnog direktora MODON-a, vladine organizacije odgovorne za razvoj i nadzor industrijskih područja, kojoj je povjeren projekat.
 
U želji da omogući ženama da rade, država planira da ih zaposli umjesto prodavaca iz inostranstva. Ovog ljeta, žene su počele da rade kao prodavačice u parfimerijama i drogerijama, a prije pola godine su zamijenile muškarce na odjeljenjima prodaje ženskog donjeg rublja.
 
Uprkos izvjesnom napretku, ženska prava u Saudijskoj Arabiji i dalje određuje islam i one su lišene osnovnih ljudskih prava.
 
U septembru prošle godine kralj Abdulah najavio je da će žene moći da glasaju i učestvuju na lokalnim izborima 2015., ali je Saudijska Arabija i dalje jedina zemlja na svijetu koja brani ženama da voze automobile, a Međunarodni olimpijski komitet je jedva ubijedio državu da dozvoli sportistkinjama da učestvuju na Olimpijadi, prenosi Blic.
 
Sara Atar ostat će upamćena kao prva žena iz Saudijske Arabije koja se takmičila u atletskoj disciplini na Olimpijskim igrama.