Ban Ki-Moon

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon najavio je inicijativu za zaštitu okeana od zagađenja i prekomjernog ribolova i borbu protiv porasta nivoa mora koji predstavlja prijetnju za stotine miliona ljudi.

U okviru inicijative, koja je nazvana Sporazum o okeanima, postavljena je strateška vizija na osnovu koje će sistem UN-a efikansije rješavati problem alarmantnog stanja u kome se nalaze svjetska mora.
    
Ban je posebno istakao ozbiljnu prijetnju od zagađenja, prekomernog ribolova i globalnog zagrijavanja. 
 
"Naši okeani se zgrijavaju i šire. Prijeti nam rizik od nepovratnih promjena u procesima koje jedva razumijemo kao što su velike struje koje utiču na meteorološke obrasce, izjavio je on u govoru na konferenciji povodom obilježavanja 30. godišnjice početka potpisivanja Povelje UN-a o zakonu o moru.
    
Ban koji je apelovao i da se preduzmu mjere za smanjenje piratstva i neregularne morske migracije", izrazio je nadu da će na konferenciji UN-a u novembru u Dohi biti postignut napredak po pitanju pravno obavezujućeg okvira za borbu protiv klimatskih promjena.
    
On je kazao da je cilj njegove inicijative poboljšanje zdravlja okeana i bolje upravljanje njima kroz akcioni plan čije će provođenje nadgledati savjetodavna grupa na visokom nivou.
 
U toj grupi bi bili visoki političari, naučnici, okeanolozi, predstavnici privatnog sektora i građanskog društva i lideri odgovarajućih agencija UN, navodi AFP.