Emilija Redžepi: Meni je žao što ste možda godinama unazad imali predstavnike Bošnjaka koji su vam samo klimali glavom kada je vama bilo u interesu, ja nisam takav političar i dok postoji NDS ja ću maksimalno štititi interese svog naroda, jer su mi oni dali povjerenje a ne vi, i po cijeni napuštanja koalicije sa PDK, jer sam mislila da imamo jednog predsjednika opštine koga smo podržali - a ne tri.

Povodom novonastale situacije oko izgradnje Bošnjačkog kulturnog centra, Nova demokratska stranka se oglasila saopštenjem koje u cijelosti prenosimo:
Arhim Ajazi: Kao direktor za kulturu, omladinu i sport pri SO Prizren obavještavam javnost o aktuelnoj situaciji i sukobu sa opštinskim predstavnicima oko dodjele lokacije za Bošnjački Kulturni Centar.
Kada je direktorijat za kulturu, omladinu i sport završio cjelokupnu tehničku proceduru u skladu sa zakonskim regulativama: nacrt projekta na osnovu dodeljene lokacije od strane Direktorijata za urbanizam još 2013. godine na lokaciji Baždarana - iznad Global zgrade u površini od 3 ari, zatim kada je tenderska procedura završena, projekat je dobila firma Ferbaing sa najnižom cijenom u iznosu od 224,771 eura. Kada je sve ovo završeno predao sam svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje građevinske dozvole za gore pomenutu lokaciju. Od direktora za Urbanizam dobio sam odgovor da moramo mijenjati lokaciju zbog ¨navodno¨ već postojeće skupštinske odluke o datoj parceli na koriščenje Global zgradi izdate još 2004. godine. Tako da je u prostorijama kabineta predsjednika opštine u mom prisustvu, prisustvu zamjenice predsjednika za zajednice Sabine Birdaini, poslanice Emilije Redžepi i direktora urbanizma Nijazija Kryeziua počeo sukob gdje ni po koju cijenu direktor urbanizma nije želeo da na toj lokaciji izda građevinsku dozvolu, tako da nam je kao rješenje ponudio dvije parcele gdje možemo sagraditi centar. Jedna je bila u dvorištu srednje medicinske škole, a druga iznad vrtića Yllka. Izlaskom na teren (što argumentujem našim slikama i u dogovoru sa direktorom katastra i pravno- imovinskom službom odredili smo veću i bolju lokaciju kod vrtića Yllka. Na zajedničkom sastanku sa direktorom Urbanizma i direktorom katastra bio je pozvan i direktor vrtića Yllka koji je informisan da će radovi započeti. Direktor katastra dobija odobrenje od direktora Urbanizma da se to mjesto to jest parcela obiljleži - što je i učinjeno (posjedujem dokaz katastarskog snimanja na RTK1 TV na bosanskom jeziku). Šta se poslijepodne u prostorijama PDK dogodilo još nikome nije jasno.
Kao direktor za kulturu, omladinu i sport  pozvao sam sve delegate ispred bošnjačke zajednice (3 člana NDS i 2 člana koalicije Vakat) da im saopštim dobijenu lokaciju i informišem o početku izvođenja radova za 20. oktobar. Na tom sastanku dobio sam njihovu saglasnost u pisanoj formi što argumentujem njihovim potpisima.
Kao što smo radili mnoge opštinske projekte i dozvole riješavali u hodu rada (npr. rad na nacionalnoj biblioteci) i u ovom slučaju je firma započela pripremu terena za postavljanje kamena temeljca i odmah je inspekciji naređeno da zaustavi radove, a mene je u telefonskom pozivu obavijestio šef kabineta predsjednika, da od predsednika imam naređenje da obustavim radove i sve planirane aktivnosti za 20. oktobar. Mada je meni i od ranije bilo jako čudno zašto firma koja je dobila tender nije bila pozvana na potpisivanje ugovora u kancelariji Prokurimi, iako je prošlo mjesec dana od kada je tenderska procedura završena.
S obzirom da sam kao direktor za kulturu, omladinu i sport pozvao goste na postavljanju kamena temeljca, ja tog dana mijenjam agendu, ne postavljam kamen temeljac već domaćim i stranim gostima saopštavam da imamo nesuglasice sa predsjednikom opštine i direktorom urbanizma i prezentiram projekat Bošnjačkog kulturnog centra nebitno na kojoj će lokaciji biti, fokusiran na značaju i funkcionalnosti projekta za bošnjačku zajednicu.
Tog istog dana, u istom vremenskom periodu (14 h) direktor urbanizma Nijazi Kryeziu saziva komisiju za imovinska pitanja i mijenja lokaciju u dvorištu medicinske škole, te u istom paketu dodjeljuje i lokaciju za Turski Kulturni Centar, iako u budžetu za 2015. godinu nisu obezbjeđena finansijska sredstva za turski centar. U isto vrijeme potparol opštine obaveštava javnost da su dodjeljene lokacije za bošnjački i turski kulturni centar te da je predsjednik ispunio svoja predizborna obećanja, pominjući dogovor sa bošnjačkim predstavnicima, na šta je reagovao šef odborničke multietničke grupe dr. Oruć Kradolami, kao i Merdžan Osmani i Ermina Jonuzi koji nisu bili ni obavješteni o bilo čemu, već su ranije potpisali saglasnost sa Memnunom Ajdini i Musom Salihi za sasvim drugu lokaciju (vrtić Yllka). 
21. oktobra predsjednik Ramadan Muja me poziva i naređuje da radove na izgradnji Bošnjačkog kulturnog centra nikako ne smijem započinjati na lokaciji vrtića Yllka zato što ćemo imati problema sa Evropskom Zajednicom (iako mi je na prezentaciji projekta bio gost i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, koji mi je dao punu podršku), nego da radove započem na lokaciji u dvorištu medicinske škole iako sam svijestan da ćemo baš na toj lokaciji imati puno više problema.
Dr. Oruć Karadolami poručuje predsjedniku Skupštine Kujtimu Gashiju da pazi šta iznosi u medijima posebno kada je riječ o zakonskim procedurama, citiram “Molim vas bar vi iz PDK-a nam nemojte govoriti o poštovanju zakona, jer mi kao grupa i dalje čekamo vaš pismeni odgovor o raspodijeli članova po komisijama jer je tu prekršen zakon Ministarstva o lokalnoj samoupravi, jer u našoj Skupštini možete imati i dva delegata koji imaju šefove odborničkih grupa kao što je Vakat i KDTP (Muso Salihi i Sevil Kazaz) i niko sem nas ne reaguje.
Predsjednica NDS-a Emilija Redžepi ne želi da odgovara na izjave Kujtima Gashija i Nijazija Kryeziua jer je to ispod njenog nivoa, ali im poručuje da bošnjačka zajednica nije njihova target meta kako bi ih držala na vlasti u prizrenskoj opštini i da ona ima posla sa predsjednikom ogranka PDK - Minirom Krasniqi sa kojima je NDS napravio koalicioni sporazum i da je toliko sporazum sa njima bio „tačku po tačku“ ispunjen da je trebalo 3 godine da postavimo koordinatora u nastavi na bosanskom jeziku, više od godinu dana da postavimo potpredsjednicu Opštine Prizren i sada ponovo veliki problem oko Bošnjačkog kulturnog centra.
“Meni je žao što ste možda godinama unazad imali predstavnike Bošnjaka koji su vam samo klimali glavom kada je vama bilo u interesu, ja nisam takav političar i dok postoji NDS ja ću maksimalno štititi interese svog naroda, jer su mi oni dali povjerenje a ne vi, i po cijeni napuštanja koalicije sa PDK, jer sam mislila da imamo jednog predsjednika opštine koga smo podržali - a ne tri“, izjavljuje gospođa Redžepi.
Na kraju direktor za Kulturu, Omladinu i Sport Arhim Ajazi se nada da će se ovaj problem oko lokacije što prije riješiti onako kako je u interesu građana a ne u ostvarivanju nečijih ličnih interesa.
“Kažu da je čovjek sretan kada napravi dom za svoju porodicu, a ja ću biti i te kako sretan zato što ću napraviti dom za nekoliko hiljada Bošnjaka“, kaže Ajazi.