BKZ Kosova

Rezultati bošnjačkih političkih subjekata, postignuti na loklanim izborima na Kosovu, imaće efektivan odraz na boljitak životnog ambijenta našeg naroda na ovim prostorima samo ukoliko nas svi zastupnici budu odgovorno i savjesno zastupali, a prije svega kroz zajedničke i koordinirane nastupe i djelovanje na planu nacionalnih potreba i interesa.

U svoje osobno ime i ispred Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu upućujem čestitke političkim subjektima iz bošnjačkog korpusa koji su na ovim lokalnim izborima ostvarili značajne rezultate:
• Koaliciji Vakat za 6 odbornika
• Centru Demokratske Unije 5 osvojenih mjesta
• Novoj Demokratskoj Stranci 2,
te subjektima sa po jednim odborničkim mjestom, a to su:
• Građanska Inicijativa Bošnjaka Istoka
• Bošnjačka Stranka Demokratske Akcije Kosova
• Građanska inicijativa “Za Bolji Život”
• Građanska inicijativa Gore i
• Stranka Demokratske Akcije.
Posebno nas raduje uspjeh povećanja broja bošnjačkih odbornika u nekim sredinama kao i osvajanje mjesta u općinama gdje do sada nije bilo bošnjačkih skupštinskih zastupnika. Svuda je zabilježen značajan napredni trend, osim općine Peć gdje je sa 3 zastupnika u prošlom skupštinskom sazivu zabilježen pad za jednog odbornika, a što je posljedica raspada Stranke Demokratskih Promjena. Vjerujem da će ovi rezultati imati efektivan odraz na boljitak životnog ambijenta našeg naroda na ovim prostorima, a taj optimizam je opravdan samo ako nas svi zastupnici budu odgovorno i savjesno zastupali, a prije svega kroz zajedničke i koordinirane nastupe i djelovanje na planu nacionalnih potreba i interesa.
Istodobno želim uputit i Apel svim bošnjačkim političkim subjektima te nevladinim udrugama na Kosovu da svak na svoj način prigrle inicijativu o Memorandumu koji smo mi sa BSK-om ponudili strankama u prvom semestru ove godine. Ovo je svakako bitno zato što po Ustavu Republike Kosova će se mjesta u Parlamentu Kosova za našu zajednicu dijeliti po sistemu zagarantiranih a ne rezerviranih, a to znači da će biti maksimalno 3 poslanička mjesta, a sa visokim cenzusom za ulazak na negdje oko tri tisuće glasova, što je skoro duplo više nego do sada. Nakon ovih izbora uslijediće reforma ustava i zakona koji reguliraju izbore te pozicije manjina pa u tom smislu očekujem da naši zastupnici na najvišim razinama vlasti tu prigodu dočekaju složno i spremno. I ne samo zbog navedenih nego i brojnih drugih goruće prioritetnih problematika poput decentralizacije, poboljšanja u sustavu obrazovanja, kulture, infrasrukture i drugih sfera koje konstantno tište zajednicu na Kosovu. A naravno uključujući tu i da ni na trogodišnjici stradanja našeg heroja, rahmetli Šefka Salkovića i tada teškog ranjavanja Edina Islamovića iz Rvatske kod Leposavića, pitanje stambenog zbrinjavanja njihovih dviju obitelji nije još uvijek valjano riješeno, pa i na tom polju treba ozbiljno poraditi u narednom periodu kako kod lokalnih a tako i kod centralnih vlasti na Kosovu, stoji u saopštenju koje potpisuje Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice na Kosovu.