DSB - Koalicija Vakat

Povodom izjave poslanika i potpredsjednika Parlamenta Kosova, ujedno i potpredsjednika Demokratskog saveza Kosova (LDK) Sabri Hamitija da je formirana koalicija LDK i BD za drugi krug izbora za gradonačelnika Prizrena "Koalicija za albanski Prizren" reagovala je i Demokratska stranka Bošnjaka, članica Koalicije Vakat.

Demokratska stranka Bošnjaka, članica Koalicija Vakat osuđuje izjavu Sabrija Hamitija i traži njegovo izvinjenje, odnosno osudu organa LDK takve izjave koja nas varaća u vijeme jednoumlja.
Prizren je već grad Albanaca, ali je grad i Bošnjaka i Turaka i ostalih  zajednica koje u njemu žive. I u gradu Prizrenu, a pogotovo u njegovij okolini (Župa, Podgor, itd...) od kad se zna za historiju živjeli su i pripadnici drugih jezičkih i etničkih grupacija, a egzisitrale su i vjerske i druge različitosti.
Zbog tog naslijeđa, za koje su najviše zaslužni Bošnjaci i Turci, odnosno njihovi maternji jezici u upotrebi - bosanski i turski u Prizrenu i okolini, ovaj grad i ova opština je danas simbol koegzistencije u državi Kosovo i često se uzima i ističe kao primjer i od strane svih onih koji misle dobro Kosovu i njegovim građanima, kao primjer multietničke i multireligijske koegzistencije. Taj epitet našem gradu priznaje i međunarodana zajednica!
Zbog svega toga DSB i Koalicija Vakat osuđuje izjavu Hamitija i poziva svoje članstvo na slogu i razumijevanje ove izjave kao običnog politikanstva uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika Prizrena.
Upravo se očekuje da ovo naše članstvo, odnosno naši glasači, uz podršku svih glasača iz većinskog naroda potvrde i na ovim izborima svoje opredjeljenje za nastavak dosadašnje pozitivne prakse suživota u Prizrenu, čije je učešće u vlasti samo jedan od njegovih segmenata. Umjesto zastrašivanja nevećinskih zajednica ovakvim izjavama, koje ne vode nigdje već u nova posrnuća Kosova, bilo bi mnogo bolje da se svi potrudimo da Prizren nastavi svojim putem suživota da bi što prije bio evropski grad u kojem će Kosovo biti jedna od članica EU, koja je upravo zasnovana na vrijednostima multikulture i koegzistencije različitosti, stoji u saopštenju koje potpisuje predsjednik DSB-a, Rasim Demiri.