Husnija Bešković, NBS

Reagovanje Husnije Beškovića, predsjednika NBS-a na izjave Osmana Destanovića u članku "Osvjetlimo džamiju u Rvatskoj", objavljenom na našem portalu u kome ističe da se "bošnjački političari u vlasti sjete tih ljudi samo u vrijeme izbora, odnoseći se prema tom dijelu Bošnjaštva kao da je inostranstvo, a ne sastavni dio kosovskih Bošnjaka".

Reagovanje prenosimo u cjelosti: 
Povodom izjava gospodina Osmana Destanovića vezano za selo Rvatska i našeg odnosa prema stanovništvu ovog dijela Republike Kosovo, gdje on sa 'ponosom' iznosi da je konačno u svojstvu Kristofera Kolumba otkrio da postoji na Kosovu i to bošnjačko selo te da mi političar, i kako kaže, ne znamo ni gdje se nalazi. Što je, naravno notorna neistina, dok Destanović sa jednim lusterom za koji je angažirao cijelu Evropu 'kompenzirati' i riješiti sve probleme Bošnjaka ovog dijela Kosova.
Kao demant na ove njegove e neistine, navešću samo nekoliko podataka koji govore u prilog predstavnicima Vakata koji su u kontinuitetu imali svoje aktivnosti u Rvatskoj.
Poznajemo skoro svakog stanovnika ovog sela, bili smo prisutni i na samom početku izgradnje lokalne džamije, pomogli preko Vlade Kosova da se izgradi lokalni put, instalira elektro-mreža sl. Pritom nikada nismo ni na koji način ga nismo uslovljavali glasovima.
Nakon atentata na rahmetli Šefka Salkovića (12.08.2010. godine), preduzeli smo sve potrebne mjere kako bi se preduzele sve institucionalne radnje oko slučaja. Na naš zahtjev je ovaj Bošnjak, proglašen narodnim herojem Kosova.
Našim smo angažmanom pomogli povrijeđenom Edinu Islamoviću da bude smješten i liječen u Kliničkom centru u Prištini, jer je svako drugo mjetso, bilo rizično za njega. Lično sam, skoro svakodnevno, posjećivao Edina u bolnici, razgovarao i koordinirao sa ljekarima o njegovom zdrastvenom stanju i pomagao u rješavanju drugih pitanja vezano za njega i njegovu porodicu.
Nakon ozdravljenja Edina Islamovića, lično sam sa zamjenikom ministra za lokalnu samoupravu, Rifatom Krasniqijem, bio u službenoj posjeti kod predsjednika SO Mitrovica, kod Avnije Kastratija i zahtjevali smo od njega da ga zaposli u Kancelariji za zajednice. Predsjednik Kastrati je pozvao svoje sardnike dao nalog da Edin već sutra započne sa radom i Edin već osam mjeseci radi kao stalni radnik u ovoj kancelariji.
Ne želeći apsolutno da polemišem sa Osmanom Destanovićem, šaljemo ovaj demant, radi pravedne informisanosti javnosti. Ovdje sam pritom iznio samo djelić onoga što smo uradili za stanovnike sela Rvatska, koji naravno nisu zaboravljeni i sa kojima smo u svakodnevnim kontaktima", stoji u saopštenju koje potpisuje Husnija Bešković, predsjednik NBS-a.