Jedna od bitnijih karakteristika goranske zajednice je mimikrija i brzo prilagođavanje u novonastalim okolnostima življenja. To im je kroz burnu prošlost omogućavalo fizički opstanak.

Nakon velikog talasa iseljavanja, rata na Kosovu 1999. godine pa i kasnije, prema zapadnoj Evropi, goranske izbjeglice su prolazile kroz težak period adaptacije. 
Međutim, Gorani polako ali sigurno ulaze u fazu sazrijevanja i napredovanja. Sve je više migranata porijeklom iz Gore koji po Evropi otvaraju građevinske firme, zanatske radnje, ugostiteljske objekte ili pak završavaju visoke škole. 
Spoj Istoka i Zapada u arhitekturi je uvijek bio fascinantan, ali smo se pitali kako bi se taj spoj odrazio u kulinarstvu. 
Priča koju Gorapress prenosi iz Belgije je upravo jedan takav spoj. 
Sinteza tradicionalne goranske kuhinje i modernog koncepta usluga je dobitna kombinacija koja je omogučila Sinanu Hadžiji iz Broda iznenađujući poslovni uspjeh. 
"Paul's boutique" je lanac restorana u Belgiji - Ieperu, Antwerpenu i uskoro Leuvenu, pod novim imenom Babo's, sa prepoznatljivim goranskim ukusom roštilja, ali moderno ukomponovan i prilagođen belgijskom tržištu. 
Ova uspješna priča počela je još za vrijeme Prvog svjetskog rata kada su preci Sinana Hadžije imali kuhinju u Solunu, te sljedeća generacija u Peći, tako da familija Hadžija ima veliku kulinarsku tradiciju. 
"Naše pljeskavice su izrađene od najkvalitetnijeg svježeg halal mesa, po domaćem receptu. Na meniju su pored goveđih pljeskavica i piletina, riba, janjetina kao i vegetarijanska hrana. Tako da se svi mogu osjećati kao kod kuće", s ponosom ističe Sinan Hadžija. 
Da je to tako uvjerili smo se i sami na posljednjem iftaru koji je organizirao ovaj mladi brodski biznismen za mnogobrojnu goransku dijasporu Antwerpena, Brisela i ostalih belgijskih gradova. 
Poznato je da su naši iseljenici po dijaspori otvarali restorane tradicionalne hrane ćevabdžinice, buregdžinice, kuhinje..., ali je ovo nešto posve drugo. Uz malo kreativnosti, poduzetništva i dobre procjene uspjeh nije izostao. 
Restoran "Paul's boutigue" je danas nešto prepoznatljivo među omladinom Antwerpena, to je mjesto sastajanja i uživanja u ukusnoj hrani.