Gotovo zaboravljeni recept

Bedrija Tulek priprema ovu neobičnu baklavu po receptu starom 200 godina, a tu slasticu voljeli su i Tito, Stjepan Mesić...

U vrijeme Bajrama u Bosni i Hercegovini tradicionalno se priprema baklava, u svim domovima po sličnoj recepturi.
Bedrija Tulek ima gotovo zaboravljeni recept po kojem su ovu poslasticu nekada pripremale imućne sarajevske porodice.
Džandar baklava netipičnog je izgleda i okusa, a njena priprema traje danima, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Kurić.
Tulek sama razvija domaće jufke i koristi najbolje sastojke. Nakon pripreme, jufke i do sedam dana suši na štapu, potom ih peče i na kraju puni kajmakom i orasima.
Tulek kaže da su džandar baklavu i njeni preci pripremali na identičan način 200 godina unazad.
"Ovo nije slatko, ovo je baklava. Ovo nije kolač, ovo je baklava", kaže Tulek.

Ideja za porodični biznis

Džandar je Bedrija, u nekoliko navrata, pripremala za Stjepana Mesića, spominje i brojne ambasadore u BiH, te dodaje kako je ovo baklava koju je volio i Tito.
"Predsjednik Tito jeo je ovu baklavu i naručivao je preko Džemala Bijedića u Sarajevu. Pravila ju je i slala mu poznata Zakira-hanuma Škaljić. Tito bi kazao: ''Džemo, ponesi mi ono. Donesi mi onoga iz Sarajeva'."
Dio sarajevske tradicije Bedrija sada pretvara u mali porodični biznis.
"Moja profesija je sasvim nešto drugo. Kad sam prestala raditi, onda sam odlučila da pravim nešto što drugi ne znaju i što ne mogu. Jer, ovo napraviti, umjetnost je velika", pojašnjava Tulek.
Njena ambicija je da džandar baklavu plasira na inozemno tržište, jer kako kaže, zbog jedinstvenog okusa ove slastice, uvjerena je u uspjeh.
Izvor: Al Jazeera