"Osvajač" - čovjek koji je promijenio sudbinu Evrope

"Ti si vladar istoka, a ja zapada. Dođi da udružimo snage. Ali ja imam jedan preduslov: prekrstit ćeš se." Ove riječi se nalaze u pismu koje je papa Pio II napisao sultanu Mehmedu Fatihu. Dokumentarni film "Fatih: Čovjek koji je promijenio sudbinu Evrope" vam donosi priču o ovom pismu i još mnogo toga…

Dokumentarni film čije je snimanje započelo 2011. godine pod režiserskom palicom jedne od TRT-ovih režiserki dokumentarnih filmova, Kerime Senyucel, gledaoci u Turskoj će, u mjesecu oktobru, imati priliku vidjeti na malim ekranima.

Ekipa dokumentarnog filma na mjestu gdje su snimane posljednje scene filama, u Vatikanu, uspjela je da uđe u tajne arhive Vatikana i da dođe u posjed pisma od 100 stranica i koje je napisano sultanu Mehmedu Fatihu od strane pape Pia II. Poziv sultanu Mehmedu da se prekrsti i da udruži snage sa papom, najzanimljiviji je dio filma. Historičari se slažu da je sultan Mehmed Fatih pročitao pismo koje sadrži ove izjave, ali na njega nije odgovorio. Na kraju pisma, koje je ekipa dokumentarnog programa TRT-a izvukla iz vatikanskih arhiva, veliča se kršćanstvo, a ponižava islam.

U dokumentarnom filmu "Fatih: Čovjek koji je promijenio sudbinu Evrope" govori se i o vezi sultana sa njegovom prvom ženom, Sitti Mukrimom, a u filmu se prikazuje i slika Sitti Mukrime naslikana prije 600 godina. Kada je sultan Mehmed imao 17 godina, po želji njegovog oca, Murata II, oženio se kćerkom Sulejman-bega, osnivača Dulkadiroglu beglerbegovine, Sitti Mukrime, svadba je trajala 3 mjeseca iako se sultan uopšte nije želio oženiti…

U filmu će se moći vidjeti i slika Sitti  Mukrime, naslikana od strane jednog pravoslavnog Grka, a koja se danas nalazi u venecijanskoj biblioteci Marciana, te drugi detalji vezani za ovaj brak.

Državnik sa literarnim afinitetom

U dokumentarnom filmu se više govori o književničkom karakteru sultana Mehmeda Fatiha nego o državničkom. Naglasak je na njegovoj sklonosti ka filozofiji i tehnologiji, te kako je renesansa 15. stoljeća utjecala na njega.

Ekipa filma prati sultana Mehmeda Fatiha na putu uzdizanja Osmanlija iz statusa države u status carstva. Snimanja su vršena u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Italiji. Mjesta gdje se film snimao u Turskoj su palata Topkapi, Ajasofija i utvrda Jedikule.

Sultan Mehmed koji je prvi put preuzeo prijestolje sa tek 12 godina, kao 19-godišnjak po drugi put preuzima vlast i tada počinje njegov san da zauzme Istanbul. U dokumentarnom filmu se govori i o osvajanju Istanbula po čemu je sultan Mehmed dobio nadimak Fatih, što znači Osvajač.

Za vrijeme svoje 30-godišnje vladavine Fatih je neprestano vodio pohode i proširio granice Osmanskog carstva na zapadu do Rima, na istoku do Irana, a osnovu dokumentarnog filma koji traje 240 minuta, čine njegovo zanimanje za književnost i nauku, te tolerantan odnos prema ljudima od nauke uprkos njegovoj prijekoj naravi. Prvi put se na ovako detaljan način govori o sultan Mehmedovom književničkom karakteru.

U dobi od 6-7 godina govorio je 4-5 jezika, osim književnosti zanimao se za matematiku, astronomiju, geografiju; a tema dokumentarca je i poezija poznata pod nazivom "Avni" koju je Fatih pisao za vrijeme svog 30-ogodišnjeg sultanata.

U dokumentarnom filmu koji se sastoji od 8 nastavaka po 30 minuta, ulogu Fatiha u dobi nakon 45 godina igra unuk sultana Abdulhamida II, Orhan Osmanoglu, koji je zapravo princ po osmanskoj tradiciji.

Dio filma koji govori o maćehi sultana Mehmeda, gospođi Mari, posebno privlači zanimanje. Kćerka srpskog kralja, Mara Branković, je bila žena prema kojoj je Fatih gajio posebno poštovanje. Nakon smrti Murata II, sultan Mehmetd je poslao gospođu Maru u njen zavičaj, Makedoniju i osiguravo da ona tamo živi u blagostanju. U ovom dokumentarcu je moguće vidjeti i jedini slikovni prikaz gospođe Mare.

"Umro je veliki orao"

Režiserka dokumentarnog filma, Kerime Senyucel, otkrila je što ju je najviše dojmilo za vrijeme snimanja. Nakon zauzimanja Otranta, papa Pio II, vjerujući kako će sultan Mehmed zauzeti i Rim, napušta Rim i bježi prema Milanu. Po smrti Fatiha u njegovom zadnjem pohodu, jedan glasnik je ušao na sastanak u Duždevoj palati u Veneciji i uzviknuo: "La Grande Acquila est morta!" – "Umro je veliki orao!", ta vijest je u Veneciji objavljena uz zvuke zvona koja su nastavila zvoniti još danima u cijelom kršćanskom svijetu…

Historijsko putovanje na koje nas vodi priča o ovom veliko državniku koji je u kratkom periodu Osmansku državu uzdigao do carstva, emitovat će se u mjesecu oktobru na kanalima TRT 1, TRT HD i TRT Belgesel.

Dokumentarni film "Fatih: čovjek koji je promijenio sudbinu Evrope" biće ponuđen i Evropsko radidifuzijskoj uniji (EBU) i drugim međunarodnim televizijskim kanalima.

(Kübra Erten)