Jedna od najljepših džamija u Crnoj Gori nalazi se u Ulcinju preko puta poznate Ulcinjske rive ili Male plaže.

Ulcinj je u historiji bio poznati primorski grad i imao svoju flotu te veliki broj brodova i mornara. Po riječima starograđana Ulcinja, kada su se vraćali sa svojih putovanja mnogi mornari su se željeli zahvaliti Allahu što su se živi i  zdravi vratili svojim porodicama te su sagradili džamiju gdje su klanjali. Tako je ova džamija dobila neobično ime - Džamija pomoraca.
Ulcinj je svojevremeno imao preko hiljadu brodova koji su pristajali u poznatu uvalu zvanu Valdanos gdje ima puno maslinjaka i po cemu je Ulcinj i  poznat. Interesantno je reći, kažu Ulcinjani, da je prilikom jednog velikog nevremena oko stotinjak brodova stradalo i  da se  ostaci tih brodova mogu pronaći na preko stotinu metara dubine. 
Nakon jednog zemljotresa, koji često pogađaju primorske gradove, ova džamija je stradala tj. znacajno je oštećena a nakon Drugog svjetskog rata je još više propala. Nakon pada komunističkog režima Islamska vjerska zajednica u Crnoj Gori (IZCG) je preko Vlade Crne Gore zvanično zatražila svoje zemljište da joj se vrati. Nakon određenog vremena, prije desetak godina Vlada Crne Gore je vratila zemljiste IZCG te je džemat pokrenuo akciju da se izgradi nova džamija na istome mjestu po uzoru na nekadašnju džamiju. Prilikom radova na novoj džamiji pronađeni su ostaci nekadašnje džamije. U dvoristu džamije se i sada nalaze temelji džamije od prije par stotina godina. Izgradnju nove džamije su, kako kažu Ulcinjani, finansirali dva brata iz Istanbula koji su iz Turske doveli i  svoje radnike. Njenom otvaranju, jula prošle godine, prisustvovalo je na stotine ljudi iz svih zemalja Balkana i Turske, a Ulcinjanima je bilo puno srce što su ponovo obnovili svoju džamiju i koja je sada u funkciji. 
U ovoj džamiji pored Ulcinjana, klanjaju i mnogobrojni turisti koji borave u ovom gradu.
Ukoliko  ljetujete u Ulcinju, obavezno posjetite ovu prelijepu džamiju neobičnog imena - Džamija pomoraca.