Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će, ukoliko Kosovo uskoro ne ukine takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, dugoročna šteta biti veća od 66,2 miliona eura, koliko trenutno iznosi.

Ljajić je upozorio da će šteta biti dugoročna, pošto će "drugi igrači" zauzeti tržište na Кosovu koje su imali proizvođači iz Srbije.

"Ako bi se danas ukinule takse, dio privrednika bi se vratio iz Srbije, ali ukoliko ovo potraje, to neće imati efekta, jer će drugi igrači zauzeti taj prostor i šteta će biti još veća", rekao je Ljajić za RTS.

Kako je precizirao, od ukupnog uvoza iz zemalja CEFTA, Srbija je na Kosovu učestvovala sa 60 odsto, dok je sada porastao izvoz iz Slovenije za 123, Grčke za 114 odsto, Albanije za 60 odsto, a iz Makedonije za 40 odsto.

"Srbija je u decembru 2017. godine učestvovala u uvozu na Kosovo sa 15,7 odsto, a u decembru 2018. sa 1,7 odsto", rekao je Ljajić i naveo da je Srbija u decembru 2017. godine prodala robe u vrijednosti od 46 miliona eura, a decembra 2018. godine od 5,7 miliona eura, kada su još uvijek mogli da se prodaju međunarodni brendovi proizvedeni u Srbiji.

On je podsjetio i da su mnogi iz međunarodne zajednice apelovali na Kosovo da ukine takse, ali da je teško predvideti šta će kosovske vlasti uraditi.