U okviru posjete Zapadnom Balkanu

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, šefica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn posjetiće balkanske zemlje, uključujući i Kosovo.

Posjeta evropskih zvaničnika Kosovu zakazana za 28. februar biće u okviru njihove turneje na Balkanu. Oni će posjetiti i Makedoniju, zatim Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku.

Ova turneja, koja počinje 25. februara 2018. godine i završava se 1. marta, je da se predstavi strategija EU za region Zapadnog Balkana.

Nedavno je Evropska komisija predstavila novu strategiju proširenja, sa jasnim vremenskim okvirima za članstvo EU, samo za Crnu Goru i Srbiju.

Ova posjeta evropskih diplomata dolazi u trenutku kada Skupština Kosova ulaže napore da ratifikuje Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan u Beču 2015. godine.

Na dvije sjednice, Skupština nije uspjela da postigne konsenzus o usvajanju ovog sporazuma, koji je jedan od uslova koji je EU postavila za liberalizaciju viza, pored uslova za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.