Nema potvrde informacije od 26. februaru

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost Federice Mogherini i posrednice u dijalogu Srbije i Kosova, izjavila je za RSE da se trenutno radi na određivanju datuma nastavka tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

"Ne možemo da potvrdimo informaciju da će razgovori biti 26. februara, ali sa svim stranama radimo na nastavku razgovora o postignutim sporazumima u dijalogu Beograda i Prištine", rekla je Kocijančić.

Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu rekao da će se tehnički dijalog nastaviti 26. februara, dok će razgovori na najvišem nivou dvije strane biti održani krajem februara ili početkom marta, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u Beogradu novinarima rekao da će tehnički dijalog voditi Marko Đurić i da će se razgovarati o Zаjednici srpskih opštinа, slobodi kretаnjа, prаvosuđu, energetici.

Poslije razgovora sa studentima koji borave u posjeti sa Kosova predsjednik Srbije je rekao da su proglašenjem nezavisnosti Kosova prije 10 godina brutalno silom pogaženi svi pravni principi, i dodao da je u budućnosti najvažnije postići konsenzus Beograda i Prištine kojim bi obe strane bile najmanje nezadovoljne.

Vučić je naveo i da ne zna kako bi Kosovo moglo da postane članica Ujedinjenih nacija a da prije toga ne postigne dogovor sa Srbijom.

Prethodni sastanak delegacija Srbije i Kosova otkazan je 16. januara u danu kada je ubijen Oliver Ivanović, politički predstavnik Srba sa sjevera Kosova i lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda".

Bliska saradnica Olivera Ivanovića i članica GI "Srbija, demokratija, pravda" Ksenija Božović mjesec dana nakon njegovog ubistva, oglasila se saopštenjem, u kome navodi da i dalje nema nikakvih informacija vezanih za zločin i pored obećanja koje su, kako kaže, dobili od svih relevantnih faktora.