Strategija Evropske komisije

Komentarišući postojanje "non-papera" Španije koja se protivi uključivanju Kosova u EU, portparolka EK Maja Kocijančič izjavila da bi trebalo sačekati.

Prema njenim riječima, strategija Evropske komisije "pokriva" cio region i trebalo bi da se sačeka da se taj dokument predstavi, a potom će se, u skladu sa procedurom, čuti i mišljenja zemalja-članica.

Samo nedjelju dana prije usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, koja će biti usvojena 6. februara na kolegijumu komesara u Strazburu, Španija je ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju, već i cio proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces, objavio je danas dnevnik "Koha Ditore".

Kako navodi list, Španija je u pismu, za koje se kaže da je EK poslato u "non-pejper" formi, navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i dodala da "Kosovo nije dio procesa proširenja".

Koha je takođe objavila da je potpredsjednik kosovske vlade Enver Hoxhaj u ime Kosova uputio pismo komesaru EU za proširenje Johanesu Hahnu u kojem se izražava zabrinutost Kosova zbog neizvjesnosti evropske perspektive za Kosovo u novoj strategiji EK.

Ni Margaritis Šinas, takođe portparol Komisije, ni Maja Kocijančič, koji su danas odgovarali na pitanja srpskih i albanskih novinara na redovnom brifingu, nisu htjeli to da komentarišu, ističući da prvo treba sačekati i vidjeti sve elemente dokumenta.

Na pitanje Tanjuga koliko stav jedne zemlje-članice i to tako čvrst stav kao što ima Španija može da utiče na EK, ali i kako komentarišu pismo Hoxhaja, Kocijačičeva, kaže:

"Strategija je dokument koji će usvojiti Evropska komisija, ona pokriva cio region. Dobijamo stavove, mišljenja zemalja-članica ali to je dokument EK. Kada jednom dokument bude usvojen, on ide na Savjet i onda ga razmatraju zemlje-članice. Prvo da vidimo da dokument bude predstavljen, a onda će uslijediti diskusija".

Prema njenim riječima, radi se o važnom dokumentu, jednom od važnih koraka za Zapadni Balkan ove godine. Podsjetila je da je Zapadni Balkan prioritet za aktuelno, bugarsko, predsjedavanje EU, da će biti više sastanaka ove godine uključujući samit u Sofiji u maju. Još jednom je rekla da startegija pokriva cio region, kao i da cio Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu.