Spor sa Grčkom

Spor o nazivu države između Makedonije i Grčke traje 27 godina.

NATO će Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju pozvati u članstvo tek kad Skoplje i Atina postignu obostrano prihvatljivo rješenje za naziv te države, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg u intervjuu agenciji MIA.
Upitan hoće li Skoplju na sljedećem samitu NATO-a u Briselu biti upućen poziv za članstvo bez prethodnog rješenja pitanja imena, odnosno pod privremenom oznakom "Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija", Stoltenberg je bio kategoričan da se stav NATO-a nije promijenio.
"Ne. Stav NATO-a je nepromijenjen. Sve odluke u NATO-u donose se na osnovu konsenzusa između svih NATO saveznika. Na samitu u Bukureštu i svim drugim sljedećim samitima oni su se saglasili da će NATO Makedoniji uputiti poziv za članstvo nakon što se postigne obostrano prihvatljivo rješenje za pitanje imena, pod okrljem Ujedinjenih nacija", rekao je on.
Pozdrav obnovi dijaloga
Stoltenberg, koji uskoro stiže u prvu zvaničnu posjetu Makedoniji, također je kazao da pozdravlja obnovu pregovora između Skoplja i Atine.
Spor dvije zemlje traje 27 godina i glavna je prepreka za evropski put Makedonije, koja od 2005. ima status kandidata, ali zbog grčkog veta dosad nije uspjela otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje.