Ubijen 15. januara 2000. godine

Prošlo je 18 godina, a ubistvo vođe srpskih paravojnih jedinica i kriminalca Željka Ražnatovića Arkana i dalje jednako intrigira javnost. Ko je pravi nalogodavac likvidacije – još uvijek se ne zna.

U srijedu 12. januara, tri dana prije Arkanovog ubistva, Ceca Ražnatović gostovala je u “Maksoviziji”.

U publici, u prvom redu, sjedio je Arkan. Bio je u crnoj kožnoj jakni modernog kroja. Smješkao se sramežljivo povremeno komentarišući Minimaksove bisere. Odmah poslije emisije slikao se za uspomenu sa Minimaksom, Stefanom Milenkovićem, Vukom Bojovićem, manekenkom Katarinom Rebračom, mađioničarem Big Laletom i svojom suprugom.


Arkan u emisji kod Minimaksa tri dana prije ubistva

To jutro 15. januara nije slutilo da će mu biti posljednje. Doručkovao je sa porodicom. Iako je bio na dijeti, dopustio je sebi veliko parče omiljenog mu francuskog sira sa biberom i bijelim lukom koji mu je iz Francuske donio Milovan Ilić Minimaks.

Tog 15. januara 2000. godine ispred hotela  “Interkontinentala”, oko 17 sata stala su dva automobila. Iz opela Kalibre izišli su Dragan Nikolić Gagi i Milan Đuričić Miki, koji su od ranije bili poznati policiji.

Iz drugog vozila, golfa, izašao je Zoran Nikolić Pegla, kao i pripadnik Druge čete Prvog bataljona policijske brigade SUP-a Beograd, Dobroslav Gavrić.

Pegla je ostao na parkingu, dok su ova trojica ušli u hol spremajući se da počine trostruko ubistvo. U holu hotela bila je neviđena gužva. Arkan je sjedio u separeu nedaleko od recepcije. U hotel je došao sa suprugom Svetlanom Cecom Ražnatović, njenom sestrom Lidijom Veličković i tjelohraniteljem Zvonkom Mateovićem.

Dok su sestre u pratnji Mateovića obilazile butike, Arkan je sa društvom sjedio u holu. Nekoliko minuta posle 17 sati, prišli su im Gagi i Miki.

Rukovali su se sa Arkanom, izljubili sa Mandom i krenuli ka stepeništu koje je vodilo ka hotelskim salama za banket. Gavrić je sjeo u drugi separe, nekoliko metara iza leđa Arkanu.

Minut kasnije, Gavrić je ustao od stola. Ispod kaputa je izvadio pištolj CZ 99. Tri metka ispalio je Arkanu u potiljak. Na pod hola u “Interkontinentalu” padale su čahure, čaše, šolje i flaše, a gosti su zalegli na pod sklanjajući se od rafalne paljbe. Policija je na lice mjesta došla brzo, ali ne i hitna pomoć.

Ceca i Lidija su, plačući i moleći za pomoć, vukle Arkana do izlaza hotela. Ceca je zatim pokušala da nagovori jednog policajca da službenim vozilom odveze Arkana do bolnice. Odbio ju je jer nije imao dopuštenje od pretpostavljenog. Konačno, Arkan je BMW-om prebačen u Uregentni centar. Tamo je i zvanično proglašen mrtvim.

Šta je sve Arkan posjedovao

Pavle Stevović, finansijski direktor svih preduzeća Željka Ražnatovića Arkana, rekao je pred notarom u Novom Sadu gde je i šta je sve ostavio iza sebe Arkan.

Stevović za sebe kaže da je bio finasnsijski direktor u svim Arkanovim preduzećima i to: DOO „Vizantin trejd“, „Ari“ Beograd, SDG DOO Beograd, Fond treće dete iz Beograda i FK Obilić, kao i Zadruga „Delije“ u Beogradu.

Stevović kaže da je bio vrlo dobro upoznat sa svim tokovima Arkanovog novca. Kaže da su samo on i Arkan bili ovlašteni potpisnici koji su mogli raspolagati novčanim sredstvima koja su se nalazila na računima navedenih preduzeća i udruženja.


Dobrosav Gavrić koji je ubio Arkana

– Zbog toga sam se često, gotovo svakodnevno, nalazio u situaciji da pokojni Arkan preda mnom otvara sef koji se nalazio u njegovoj kancelariji u prostorijama FK Oblilić, na petom spratu zgrade u Ulici gospodara Vučića u Beogradu. Arkan je u mom prisustvu otvarao sef i iz njega vadio novac i meni davao da promijenim u dinare, uplatim na račun i izvršim plaćanje preko računa.

Stevović kaže da mu je poznato da je Arkan u svom sefu u FK Obilić uvijek imao rezervu u gotovini iznos od 10.000.000 njemačkih maraka.

– Željko mi je kao svom najbližem saradniku taj novac pokazivao, i govorio da taj novac drži u rezervi i da ga neće dirati – rekao je Stevović.


Posljednja Arkanova slika

Oko Nove 2000. godine, pred njegovu pogibiju, dobio je novac od bugarskog kluba Liteks na ime prodaje ukupno osam igrača, među kojima su bili Babeu, Savić, Živković, Litera i drugi, pa mu je bila uplaćena prva tranša od po 800.000 maraka za svakog igrača (ukupno 6.400.000 maraka)!

– Pored gotovog novca, pokojni Arkan je imao ogromnu količinu dragog kamenja i zlata koje je držao u drugom sefu, u njegovoj kući na Senjaku. Kada je počelo bombardovanje, Željko me je lično zadužio da ga prenese u nekoliko različitih lokacija u Beogradu – kaže Stevović.

Stevović dalje za Arkana priča da je volio mnogo brilijante, koje je takođe držao u sefu FK Obilić. Inače, Arkan je nosio na ruci “rolex” koji je koštao 153.000 njemačkih maraka.