Kolinda i Erdogan

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović reagovao je na informaciju da će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas kod predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana lobirati za izmjene Izbornog zakona u BiH.

"Republika Turska nikada se nije miješala u unutrašnje odnose u BiH. Naprotiv, potpuno se korektno odnosila prema našoj državi, snažno podržavajući njene jasne i ranije definirane prioritete koji se odnose na članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak. Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku u cijeloj regiji", objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici Bakira Izetbegovića. 
Podsjećamo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas boravi u službenoj posjeti Turskoj, a kako su najavili hrvatski mediji, ključna tema će biti stanje u BiH, odnosno izmjene Izbornog zakona.
Javnost još uvijek nije informisana da li će Kolinda Grabar-Kitarović kod Erdogana lobirati da izvrši pritisak na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi se omogućilo usvajanje izmjena izbornog zakonodavstva po mjeri predsjednika HDZ-a Dragana Čovića ili će se pak založiti za izmjene po mjeri Evropske unije. 
Naime, krajem 2017. godine Vijeće Evropske unije donijelo je sedam zaključaka među kojima je onaj koji se odnosi na izmjene Izbornog zakona BiH. Vlastima u BiH jasno je poručeno da ne poduzimaju nikakve aktivnosti koje će otežati provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava. Podsjećanja radi, HDZ-ov Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ni na koji način ne rješava ovaj problem.