Crvena kiša

Pustinjska prašina iz Sahare nošena južnim vjetrom danas stiže do Europe, najprije do Italije, Francuske, a pogodit će i Hrvatsku, BiH, Srbiju i Kosovo.

Prema mapi koju je objavila stranica severe-weather.eu iz pustinje u Sahari u Europu već danas stiže nanos prašine, a veće količine proći će kroz Italiju, Sardiniju i Francusku, Španiju, Švicarsku i Veliku Britaniju.

Prema mapi vidljivo je kako će južni vjetar saharsku prašinu donijeti i do Hrvatske, BiH, Srbije i Kosova.



Saharski pijesak stiže u Europu dva-tri puta godišnje, ali nije toliko opasan za avione koliko i vulkanska prašina, pa se ne očekuju smetnje u avionskom saobraćaju.

Podsjetimo, prije dvije godine našu zemlju pogodio je snažan ciklon, poznatiji kao "Mediteranski uragan", koji je pokupio velike količine pijeska iz Sahare, a jako južno strujanje do Srbije, Crne Gore, Kosova i regiona donosi veoma topao vazduh, ali i ''crvenu'' kišu i "žuti" snijeg, koji u sebi sadrže čestice pijeska iz ove pustinje.

Crvena ili krvava kiša je meteorološka pojava koji sadrži čestice prašine crvene boje. One obično dolaze iz pustinja ili sličnih okruženja, a vruć vjetar ih nosi kroz atmosferu stotinama ili hiljadama kilometara prije nego što prašina padne na tlo.

Te čestice padaju zajedno sa kišom dajući joj crvenkastu ili žućkastu boju.

"Ciklon se nalazi nad centralnim Mediteranom. U prednjem dijelu prema našim predjelima struji veoma topao zrak, koji je u sklopu južnog strujanja. Zrak potiče sa sjevera Afrike i sadrži čestice pijeska iz Sahare. Kada ovaj zrak prelazi preko Mediterana, kondezuje se i postaje bogat vodenom parom, pa se u našim predjelima bilježe ova crvena, odnosno žuta il obojena kiša i snijeg”, rekao je za “Alo!” meteorolog Đorđe Đurić.

Fenomen crvene kiše zabilježen je u februaru 1954. godine, a iste godine, padao je žuti snijeg na cijelom području Crne Gore i u mnogim mjestima Srbije, Kosova, te Bosne i Hercegovine. Dvije godine kasnije, u junu, padala je žuta kisa u Istri, u Hrvatskom primorju i u Bosni.