Alarmantno

Dvije djevojčice stare jedva 13 godina porodile su se u 2017. godini u porodilištima, jedna u novosadskoj "Betaniji”, a druga u beogradskom "Narodnom frontu".

Srbija je na vrhu liste evropskih zemalja po broju maloljetničkih trudnoća, sa stopom od 22 trudnoće na 1.000 žena starosti od 15 do 19 godina, pokazuju podaci Populacionog fonda Ujedinjenih naroda. Ispred Srbije su po ovoj neslavnoj statistici samo Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Bjelorusija i Rusija.

Nedostatak edukacije i brige za socijalno ugrožene grupe dovelo je do toga da godišnje samo u "Narodnom frontu" u prosjeku bude više od 2.200 maloljetničkih trudnoća, od kojih svaka četvrta majka ima manje od 15 godina. U novosadskoj "Betaniji" posljednjih godina od ukupno 6.600 žena, koliko se godišnje porodi, njih između 150 i 180 je mlađe od 18 godina. Statistika je još crnja ako se dodaju istraživanja "Narodnog fronta" koja govore da se u Srbiji godišnje obavi oko 150.000 abortusa, od čega je čak 16.000 maloljetničkih abortusa. Gotovo da nema doktora na klinikama za ginekologiju i akušerstvo koji nije porodio maloljetnu trudnicu, piše Blic.

- Jedna djevojčica u Novom Sadu imala je dva carska reza do svoje 16. godine, što je strašno, a moj kolega iz Beograda porodio je djevojčicu koja je imala svega 10 godina. O što je poražavajuće, to je rizično jer maloljetničke trudnoće mogu da budu komplikovane zbog nezrelosti organizma, ali i zbog psihe. U okruženju gdje trudnoća nije bila željena ni planirana takvo stanje se najčešće teško podnosi, mali broj djevojčica se uspješno prilagodi novonastaloj situaciji, dok mnoge često ostavljaju bebe - kaže dr Milena Lazarević, ginekolog iz Novog Sada.

Iz nevladinih organizacija koje se bave seksualnom edukacijom, ali i ugroženim grupama, kažu da često na njihova vrata zakucaju starija djeca ulice ili mlade seksualne radnice i donose svoje bebe sa kojima ne znaju šta će. Neke od njih bile su mlađe i od 13 godina.

Kako saznajemo u "Jazasu", takve majke često ostavljaju djecu jer su prinuđene da se dalje bave pružanjem seksualnih usluga, a najčešće trpe ozbiljne psihičke posljedice zbog svega.

Istraživanja pokazuju da je gotovo dvije trećine adolescenata u Srbiji seksualno aktivno, a tek svaki treći koristi zaštitu, dok svaka dvadeseta djevojka, ili u prosjeku po jedna u svakom razredu, zatrudni u toku jedne školske godine. Najveći problem sa maloljetničkim trudnoćama imaju Braničevski, Toplički i Jablanički okrug.

Prema podacima Instituta za majku i dijete "Dr Vukan Čupić", svaka četvrta djevojka u Srbiji u seksualne odnose stupa prije 16. godine, pa veliki broj maloljetničkih trudnoća onda ne čudi. Istraživanja tog Instituta pokazala su da je svaka 20. djevojka uzrasta od 15 do 19 godina već imala prekid trudnoće. Zato stručnjaci smatraju da je edukacija ključna.

- Seksualno obrazovanje mora da se uvede u osnovne škole. Djeca o seksu saznaju od vršnjaka, medija i s interneta, a to je opasno. Seks je u našem patrijarhalnom društvu još tabu tema i skoro polovina roditelja ne razgovara sa svojom djecom o tome, a ista situacija je i u školama. Nije normalno da nam djeca rađaju djecu - rekla je dr Lazarević.

Rodila sa 13, u braku sa mužem od 15 godina

Jedna od dvije djevojčice koja se porodila sa samo 13 godina, kako je "Blic" pisao, dijete je dobila sa mužem koji ima 15 godina. Ova maloljetnička trudnoća nije bila sakrivena od roditelja djevojčice jer je majka redovno posjećivala trudnicu dok je ona bila u bolnici.