Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da u narednoj godini Srbija mora izaći sa rješenjem za probleme koji postoje na Kosovu.

A ako to ne uradimo, kako je rekao, to će se svejedno uraditi bez nas i logičniji je izbor da u tom procesu budemo činioci nego posmtrači.
"Moramo redefinisati svoje odnose sa Moskvom, kojoj je Srbija poslednje utočište na Balaknu posle niza poraza kojima se smanjio njen uticaj, pre svega u Makedoniji i Crnog Gori, pa je Srbija ostala platforma preko koje Rusija vodi svoju borbu za Zapadom. Izbori u Bosni i Hercegovini su takođe šansa da pokažemo stepen odgovornosti koji se očekuje od nas kada se govori o zemlji kojoj toliko puno dugujemo, posle ratova i patnji koje su uništile i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate", naveo je Jovanović u intervjuu za novosadski Dnevnik. 
Moraju se, kaže, prekinuti te specijalne veze sa Miloradom Dodikom, ili kako god to neko naziva, i raditi na očuvanju BiH kao celovite države i pomoći joj da konačno bude funkcionalna zemlja. 
Upitan da li je Srbiji potreban novi ustav i šta bi on menjao u tom najvišem državnom aktu, Jovanović kaže da je Srbiji prvo potreban razgovor o tome kako smo dospeli dotle da je donet Ustav koji, posle jedanaest godina, izgleda kao maštanje grupe ljudi kojima je taj akt bio poslednja šansa za političko preživljavanje njih i njihove ideje o Srbiji kao pustom ostrvu izolovanom od ostatka sveta. 
"Preambula je samo simbol tog lutanja, i njen najizraženiji deo koji odmah na početku Ustava govori o dezorijentisanosti onih koji su ga doneli. Potrebno je da se donese Ustav moderne Srbije koji govori o zemlji koju želimo da ostavimo svojoj deci. I naravno da u njoj treba biti mesta za drugačiji odnos prema Kosovu, položaju Vojvodine ili pitanju ljudskih prava", rekao je Jovanović.