TRUMP VOLI

Iza predsjednika Trumpa stoji ogromna administracija, od najbližih saradnika koji zajedno s njim kroje američku politiku do sitnih službenika koji obavljaju rutinske zadatke. Mjesto u timu našli su i ljudi s Balkana.

Oni su kao djeca otišli u Ameriku, završili najbolje škole sa visokim ocjenama i već godinama u američkoj administraciji obavljaju važne poslove. Sada su ipak u epicentru dešavanja.

Ylli i Ylber Barjaktari - braća sa Kosova

Poput bombe odjeknula je izjava šefa diplomatije Ivice Dačića o tome kako je "bio zatečen kada mu je na sastanku sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbjednost Herbertom McMasterom prišao čovjek i predstavio se kao Albanac sa Kosova".


Braća Barjaktari, Albanci, porijeklom iz Prištine, radili su i u administraciji Obame, a sada sarađuju sa Trumpom

U pitanju je bio Ylli Barjaktari, Albanac koji se iz Obamine administracije provukao i u Trumpov tim. Društvo mu u vašingtonskoj administraciji pravi i rođeni brat Ylber, koji obavlja funkciju direktora Savjeta za nacionalnu bezbjednost za politiku odbrane.

Yllija Barjaktarija zvaničnici Bijele kuće opisuju kao "čuvara kapije" za savjetnika za nacionalnu bezbjednost, jer ima uvid i odobrava sve zahtjeve i podatke koji McMasteru stižu. Braća imaju veliki uticaj i na politiku na Balkanu, o čemu svjedoči i činjenica da su bili u društvu američkog potpredsjednika Mikea Pencea prilikom njegove turneje kroz zemlje Balkana, uključujući i Srbiju. Mlađi brat Ylber diplomirao je na Univerzitetu Prinston, radio je u Iraku sa bivšim direktorom CIA Davidom Petraeusom, dok je stariji Ylli završio Harvard i bavio se Avganistanom i Indijom. Državljani SAD su postali 2004. godine.

Jelena McWilliams - srpskog porijekla

Amerikanka srpskog porijekla Jelena McWilliams biće Trumpove oči i uši na Wall Streetu i u poslovima koje SAD budu imale sa bankama.


Jelena McWilliams (43) je Srpkinja iz Ohaja koju je Trump zadužio za oporavak Wall Streeta

Ova 43-godišnja advokatica iz Ohaja biće postavljena na čelo američke Savezne korporacije za osiguranje depozita.

Da bi dobila petogodišnji mandat, potrebno je da američki Senat potvrdi Trumpov prijedlog, po kojem bi McWilliamsova preuzela rukovodeću funkciju u oblasti bankarstva i finansija. Ambiciozna Srpkinja već radi kao glavni advokat regionalne banke, a probila se radom upravo u Senatu, odnosno u Odboru za bankarstvo. Jelena je u Ameriku došla iz Beograda kao učenica srednje škole. Završila je političke nauke i pravo sa najvišim ocjenama na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, a na visokoj funkciji trebalo bi da zamjeni Martina Greenberga, kojeg je ranije postavio Barack Obama.

Jelena će biti jedna od glavnih karika u reviziji finansijskih regulativa iz vremena Baracka Obame, a jedan od prioriteta je uspostavljanje novih pravila za Wall Street, čime bi se podstakao ekonomski rast u SAD.

Mira Radielović Ricardel - Hrvatska

U Trumpovom timu nalazi se i Mira Radielović Ricardel, Hrvatica porijeklom iz BiH.


Mira Radielović Ricardel, Hrvatica porijeklom iz Bosne, veoma je cjenjena u Beloj Kući, a zadužena je za trgovinu

Ona je na nekoliko pozicija: savjetnica je Wilbura Rossa, sekretara za trgovinu, član je Savjeta za međunarodne odnose, a pretpostavlja se da i dalje obavlja ulogu specijalne savetnice za pitanja odbrane i nacionalne bezbjednosti.


Melanija Trump je dio "porodične administracije": Slovenka koja je postala prva dama SAD

Mira Radielović Ricardel bila je asistent Donalda Rumsfelda, američkog šefa diplomatije u administraciji Georgea Busha. Američki portal "Defence news" prije nekoliko mjeseci pisao je da je Radielovićeva ušla u veliki sukob sa šefom Pentagona Jamesom Mattisom, ali i da je "veoma poštovana u Bijeloj kući".

Pored toga, Hrvatica je bila i osoba od najvećeg povjerenja američkog senatora Boba Dolea, nekadašnjeg šefa republikanske većine u Senatu i predsjedničkog kandidata 1996. godine. O Miri Radielović se pisalo i u negativnom kontekstu, prije svega jer je otkriveno da je njen otac Petar Radielović jedan od ustaša koji je preživeo Bleiburg, te da je poznat po veličanju Ante Pavelića i pozivima na "istrebljenje Srba i Jevreja", kako je pisao "Weekly standard".