Posredstvom zastupnika do prava

Žrtve ratnih zločina počinjenih na teritoriji Kosova između 1998. i 2000. godine moći će posredstvom zastupnika da učestvuju u postupcima pred Specijalizovanim vijećima Kosova (SVK) koji će se voditi u Hagu, kao i da na osnovu presuda tog suda dobiju obeštećenje zbog gubitaka ili povreda koje su pretrpjele.

Specijalizovana vijeća Kosova (SVK) su dio kosovskog sudskog sistema, ali im je sjedište u holandskom gradu Hagu i predstavljaju Sud koji će procesuirati samo krivična djela "zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih djela iz kosovskih zakona, a u vezi sa navodima iz Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. januara 2011. koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava".

Sud odlučuje ko su žrtve

Ko će dobiti status žrtve odlučivaće sud, a sva lica koja se smatraju lično oštećenim moći će da od suda zatraže taj status tek nakon objavljivanja potvrđenih optužnica, koje tek treba da podnese Kancelarija Specijalnog tužioca Davida Schwendimana.

Prema pravilima tog Suda, status žrtve u postupku može da zahtjeva svako fizičko lice, koje smatra da je lično pretrpjelo fizičku, materijalnu ili duševnu štetu kao neposrednu posljedicu krivičnog djela iz potvrđene optužnice.

Žrtve koje budu prihvaćene da učestvuju u postupku, u zavisnosti od odluke suda, formiraće jednu ili više grupa, a pred sudom će ih predstavljati zastupnik kojeg odredi Sekretar suda.

Zastupnici iz imenika

Zastupnik će imati zadatak da redovno obavještava žrtve o odvijanju postupka, moći će da traži da iznese svoje stavove i ukaže na probleme u vezi sa postupkom, i upozna sudije o tome.

Takođe, zastupnik može da po odluci sudskog vijeća dobije pristup materijalima koji su mu potrebni kako bi zastupao grupu žrtava, ima pravo na uvodno i završno izlaganje na suđenju, kao i da zahtjeva da sudsko vijeće izda nalog da se podnesu dokazi i saslušaju svjedoci u vezi sa posljedicama krivičnih djela počinjenim nad žrtvama, ukoliko ti aspekti nisu adekvatno predočeni tokom postupka.

Žrtve će pred sudom moći da zastupaju samo zastupnici koji su upisani u imenik tog suda, odnosno oni koji se u predviđenim rokovima prijave i ispune uslove za upis.

Nadležnosti suda

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo imaju nadležnost nad zločinima protiv čovječnosti, ratnim zločinima i drugim krivičnim djelima prema kosovskim zakonima u vezi sa navodima iz Izvještaja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 7. januara 2011. godine.

Nakon ovog Izvještaja, u septembru 2011., Evropska unija je odlučila da osnuje Specijalni istražni tim (SITF) za sprovođenje nezavisne istrage o navodima iz Izvještaja, kao i o eventualnim drugim krivičnim djelima povezanim sa njima.

Tužilac

Kancelarija specijalnog tužioca formirana je u decembru 2016. godine, i od tada se čeka podnošenje prvih optužnica, a sud je počeo sa svojim radom u julu ove godine. Ove dvije institucije imaju nadležnost za procesuiranje građana Kosova i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), odnosno onih koji su optužena da su izvršila krivična djela nad građanima Kosova ili SRJ.