Još uvijek se ne zna sudbina oko 12.000 nestalih osoba

Međunarodni komitet za nestala lica (ICMP) održao je sastanak u Beogradu na kojem je, kako je saopšteno - predstavio Bazu podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba u oružanim sukobima u bivšoj Jugoslaviji.

Uz pomoć ove baze podataka moći će da se utvrdi tačan broj aktivnih slučajeva nestalih osoba na Zapadnom Balkanu, "osiguraće se instrumenti" za identifikovanje duplih slučajeva (onih koji se pojavljuju na spiskovima u više od jednog državnog organa), omogućiće se otvaranje i zatvaranje slučajeva i ažuriraje evidencije u realnom vremenu i utvrđivaće se "sporni slučajevi" za razmatranje na bilateralnom nivou, ističu iz ICMP-a.

Upravo na Zapadnom Balkanu još uvijek nije pronađeno oko 12.000 nestalih osoba, podsjećaju takođe.

Sastanak u Beogradu, održan u četvrtak, okupio je kolegijum direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, predsjednike komisija za nestale osobe iz Crne Gore, Kosova i Srbije i pomoćnika ministra nadležnog za Upravu za zatočene i nestale osobe Hrvatske.

Inicijativa za pokretanje Regionalne baze podataka započela je prije nekoliko godina pod okriljem ICMP-a, navode iz ovog komiteta, a sa ciljem "unapređenja regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kroz transparentnu razmenu podataka o aktivnim slučajevima nestalih osoba".

Iako su sredstva za ostvarivanje transparentnosti omogućavala podjelu podataka i DNK rezultata koje posjeduje ICMP istovremeno s više partnera Zapadnog Balkana, do sada nije postojao mehanizam kojim bi oni mogli vlastite podatke, na transparentan način - da dijele sa drugima i da istovremeno dobijaju ažurirane podatke u realnom vremenu.

"Na osnovu strogih sigurnosnih standarda za obradu i zaštitu podataka, ICMP će prikupljati i arhivirati podatke o nestalim osobama koje dostavljaju partnerski nacionalni organi u projektu nadležni za traženje nestalih osoba. Pristup Bazi podataka će se omogućiti za osobe koje imenuju nacionalni organi države učesnice," dodaju iz ovog komiteta.

ICMP će, navodi se - pružati i kontinuiranu tehničku i administrativnu podršku za održavanje ove baze podataka, uključujući kreiranje i postavljanje namenskih aplikacija za bazu podataka, hosting baze podataka na centralnom serveru i pomoć pri unošenju i analizi podataka.

"Ova inicijativa je pravi primjer uspješnog ishoda koji može proizaći iz uloženih napora kroz saradnju na regionalnom nivou," rekao je rukovodilac ICMP-evog Programa za Zapadni Balkan, Metju Holidej (Matthew Holliday).

"Vjerujemo da će ova zajednička baza podataka dramatično povećati izglede za pronalaženje značajnog broja od oko 12.000 preostalih nestalih osoba u regiji," dodao je.